U službi humanosti od 1878.

Upoznavanje s opasnošću od mina

Upoznavanje s opasnošću od mina

Na osnovu javnih ovlasti (članak 8. stavak 14. Zakona o Hrvatskom Crvenom križu), jedan od važnijih programa Hrvatskog Crvenog križa-Gradskog društva Crvenog križa Osijek je program Upoznavanje s opasnošću od mina i zaostalih neeksplodiranih naprava.

Program Upoznavanja s opasnošću od mina djelatnost je Hrvatskog Crvenog križa koja se provodila u suradnji s Međunarodnim odborom Crvenog križa od 1996. godine, a od 2002. godine Hrvatski je Crveni križ provodi samostalno. Cilj je programa spriječiti ozljeđivanje i smrtnost te invaliditet osoba, posebice djece, promicanjem pravilnog i sigurnog ponašanja u prostoru sa zaostalim minama. Svrha je programa obrazovanjem utjecati na promjenu ponašanja stanovništva. Samo tako mogu se spriječiti ozlijede i smrtnost sve do dana kada će sva minska polja biti očišćena. Sprječavanjem socijalnih i ekonomskih posljedica do kojih dolazi zbog ugrožavanja i narušavanja zdravlja, poboljšava se kvaliteta življenja pojedinca, obitelji i cijele zajednice.

Ta se aktivnost provodi:

  • izobrazbom instruktora (predavača) putem seminara
  • predavanjima za djecu i mladež,
  • lokalnim projektima (izložbe, kazališne predstave, likovne kolonije, igraonice,
  • pomoć žrtvama mina i sl.)
  • promidžbom sigurnosnih poruka.

Na poticaj Hrvatskog centra za razminiranje od 2002. godine obilježava se akcija “Travanj – mjesec zaštite od mina”. Na prijedlog Ujedinjenih naroda od 2005. godine u cijelom svijetu i našoj zemlji 4. travnja se obilježava “Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju” kad se i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek pridružuje pojačanim aktivnostima.

Svake godine u travnju obilježava se Mjesec zaštite od mina. Upoznavanje s opasnošću od mina značajna je aktivnost osječkog Crvenog križa koja će trajati sve dok se ne razminira cijelo područje Republike Hrvatske.

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti

projekt zazeli

LogoFead2018WEB