U službi humanosti od 1878.

Zdravstvene aktivnosti

Zdravstvene aktivnosti su prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu definirane kao zdravstveni odgoj, prosvjećivanje i informiranje članova Crvenog križa i drugih građana, a naročito djece i mladeži. Ovim aktivnostima potiče se i osposobljava za razne oblike zdravstvene samozaštite i suzaštite, pomaže zdravstvenoj službi u provođenju zdravstvene zaštite, a posebno prevenciji svih oblika ovisnosti. Iako je medicinska znanost znatno napredovala i sve je manje neizlječivih bolesti, ne može se zanemariti činjenica da još uvijek postoje bolesti koje danas postojećim lijekovima i metodama liječenja nije moguće izliječiti ili držati pod kontrolom. S ciljem što kvalitetnijeg života pojedinca i preuzimanjem odgovornosti za svoje zdravlje zdravstveni odgoj stanovništva, a posebno mladih, ima ogromnu ulogu i predstavlja važnu aktivnost Crvenog križa. Sustavno se provodi sa svrhom odgoja za zdrav život, spoznaja iz osnova zdravstvene izobrazbe i postizanja visoke razine zdravlja za sebe i svoju zajednicu i predstavlja najbolju prevenciju nekih bolesti.

Prema mladeži zdravstvene aktivnosti provode se kroz program Hrvatskog Crvenog križa “Humane vrednote” u osnovnim i srednjim školama, a koji kao jedan segment sadržava zdravstveni odgoj, odnosno odgoj za zdrav život, spoznaje iz osnova zdravstvene izobrazbe, te kako postići visok stupanj zdravlja za sebe i svoju zajednicu.

Prema širem dijelu populacije, što znači djeca, mladež i odrasli, u smislu zdravstvenog odgoja, djeluje se organiziranjem izložbi, predavanja, predstava, sudjelovanjem u raznim manifestacijama, obilježavanjem prigodnih datuma (Svjetski dan zdravlja, Svjetski dan prve pomoći, Tjedan borbe protiv TBC-a i ostalih plućnih bolesti, Mjesec borbe protiv bolesti ovisnosti, Svjetski dan borbe protiv HIV-AIDS-a) i sl.

Najčešće zdravstvene aktivnosti koje provodi Gradsko društvo Crvenog križa Osijek su:

Prevencija bolesti ovisnosti kroz: savjetodavni rad, sportske susrete, izložbe, predavanja, kreativne radionice, edukativne radionice i druge aktivnosti koje su se kontinuirano provode kroz cijelu godinu, a pojačane su u Mjesecu borbe protiv bolesti ovisnosti (15.11.-15.12.).

Održavanje radionica iz programa MEMO AIDS (Mladi educiraju mlade o AIDS-u) po osnovnim i srednjim školama kao i tijekom domaćih i međunarodnih kampova u organizaciji osječkog Crvenog križa.

Program prevencije i smanjenja prekomjerne tjelesne težine – zajednički program Medicinskog fakulteta Osijek i Gradskog društva Crvenog križa Osijek koji se provodi kroz rad savjetovališta, medijsku kampanju i radionički rad u Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici

Sudjelovanje u organizaciji i provedbi aktivnosti sa suradnim organizacijama, ustanovama i institucijama (Nacionalni dana doniranja organa zajedno s Udrugom dijaliziranih i transplantiranih bolesnika i Udrugom studenata medicine CROMSIC; U suradnji s Europskom medicinskom studentskom asocijacijom (EMSA) i Studentskom sekcijom Hrvatskog liječničkog zbora – “Bolnica za medvjediće” kojoj je cilj smanjivanje straha djece od odlaska liječniku, u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku; S Udrugom prijatelja hospicija Osijek 1998, Hrvatskim društvom za liječenje boli i Kliničkom bolnicom Osijek organizirali smo niz edukativnih radionica kroz koje su građani informirani o mogućnostima unapređenja zdravstveno-socijalnih i materijalnih potreba i interesa umirućih i neizlječivih bolesnika te njihovih obitelji i njegovatelja …)

Borba protiv TBC-a

Prevencija HIV/AIDSA i drugih spolno prenosivih bolesti

Mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u suradnji s pojedinim podružnicama Matice umirovljenika Hrvatske uz predavanja o zdravoj prehrani, opasnostima visokog krvnog tlaka i dr.

Mjerenja krvnog tlaka prilikom obilježavanja prigodnih datuma

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti

projekt zazeli

LogoFead2018WEB