U službi humanosti od 1878.

Borba protiv TBC-a

Tuberkuloza (TBC) je bolest koju uzrokuje bakterija Mycobacterium tuberculosis. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako može zahvatiti i bilo koji drugi organ, kao što su: limfni čvorovi, koža, kosti ili mozak. Tuberkuloza se prenosi kapljicama, s zaražene na zdravu osobu, kihanjem, kašljanjem i govorom. Udisanjem bakterija dospijeva u pluća, gdje se razmnožava. Bolest može biti plućna (koja je zarazna) i izvanplućna (koja nije zarazna, a zahvaća bubrege, mozak…). HIV pozitivne imaju mnogo veći rizik za razvoj tuberkuloze, od zdravih osoba. Tuberkuloza se naziva i bolest siromaštva, a od nje uglavnom obolijevaju mlađi ljudi.

Najčešća zarazna bolest na svijetu, bolest koja odnosi 3 milijuna života godišnje, bolest koja je stara koliko i čovječanstvo i na kraju, bolest čija je incidencija u posljednje vrijeme porasla za 20% usprkos sve modernijoj medicini i znanosti, svakako zaslužuje našu pozornost; sve je to tuberkuloza.

Tuberkuloza postaje interdisciplinarna bolest jer se sve rjeđe vidi samo “obični” bolesnik s tuberkulozom. Najčešće se radi o multimorbidnom bolesniku, npr. s limfomom, koji je primao agresivnu citostatsku polikemoterapiju te je zbog svog imunokompromitiranog odgovora organizma razvio manifestnu tuberkulozu. Budući da je svaki treći stanovnik Zemlje inficiran bacilom tuberkuloze, nije čudo da u eri porasta oboljelih od zloćudnih bolesti, imunoloških bolesti, reumatskih bolesti ili bolesti metabolizma raste mogućnost obolijevanja od tuberkuloze.

Nakon infekcije bacilom tuberkuloze u odraslih osoba, rizik da se razbole od aktivne tuberkuloze iznosi 5-10%. U djece taj je postotak nešto viši, tako da oni u dobi od 1-5 godina imaju rizik obolijevanja od 24%, a djeca u dobi od 11-15 godina rizik od 15%. Najosjetljivija su djeca dojenačke dobi ispod godine dana, u njih je rizik 43% da razviju manifestnu bolest nakon infekcije tuberkuloze.

Gradsko društvo crvenog križa Osijek sukladno Odluci o zajedničkim akcijama Hrvatskog Crvenog križa, svake godine od 14. do 21. Rujna, organizira Tjedan borbe protiv tuberkuloze i ostalih plućnih bolesti organizirajući prigodna zdravstvena predavanja i distribuirajući plakate I edukativne materijale o ovoj zaraznoj bolesti po osnovnim I srednjim školama.

________________________________________________

SIMPTOMI

Simptomi koji prate tuberkulozu su povišena tjelesna temperatura, umor, mršavljenje, kašalj, noćno znojenje, proljev. Prilikom pregleda stetoskopom utvrđuje se i karakterističan šum prilikom disanja. Često su primjetni i otoci limfnih žlijezda, bolovi u grudima, zglobovima i mišićima, drhtavica i opća slabost pacijenta. Prilikom iskašljavanja često se u iskašljaju primjećuje sukrvica i krv. Karakteristični simptomi kod djece su povišena tjelesna temperatura, kašalj, te otežano i ubrzano disanje . Simptomi izvanplućne tuberkuloze ovise o mjestu zaraze, odnosno organu koji je zaražen, pa se tako kod tuberkuloze kosti i zglobova primjećuju otekline, bolovi i deformiteti kukova, koljena ili kralježnice.

DIJAGNOZA

Osnovne metode za dijagnosticiranje tuberkuloze su kožni test PPD, laboratorijska analiza krvi i urina, nalaz mikrobakterija TBC u biološkim materijalima (iskašljaj, bronhalni sekret), rendgenski snimak pluća, anamneza, klinička slika i pregled pacijenta.

LIJEČENJE

Terapija se temelji na lijekovima koje nazivamo antituberkulotici, a cilj je suzbijanje i liječenje infekcije. Liječenje se sprovodi kombiniranjem nekoliko lijekova, i to najčešće zajedničkom uporabom rifampicina, izonijazida i pirazinamida. Najčešće terapija traje oko 6 mjeseci, čak i kada bolest zahvati i druge organe, osim pluća. Liječenje se nastavlja i 3 mjeseca nakon što se u kulturi iskašljaja ne pronađe Kochov bacil.

Kako bi se spriječilo širenje bolesti, često se bolesnici hospitaliziraju, sve do kada bolesnik više nije zarazan, a to je najčešće 15 do 30 dana nakon početka terapije. Nakon tog perioda pacijent može nastaviti s uobičajenim životnim aktivnostima. Pored terapije lijekovima liječnici preporučuju i zdrav način života, što više odmora i pravilnu ishranu bogatu vitaminima. Nažalost, svi lijekovi koji se rabe u terapiji mogu imati i nuspojave.

Preuzeto s: http://www.mojezdravlje.net

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti