U službi humanosti od 1878.

Prevencija bolesti ovisnosti (radionice)

Ovisnosti u našem društvu postaju sve veći problem, a upravo su mladi najugroženija skupina te se iz toga ukazala potreba proširivanja postojećih programa prevencije ovisnosti za mlade. Kako se kroz dosadašnje programe pokazalo da je metoda gdje mladi educiraju mlade najbolje prihvaćena, na prijedlog članova Terenske jedinice prišlo se osmišljavanju novog programa prevencije ovisnosti koji obuhvaća ciklus radionica koje se već nekoliko godina kontinuirano provode u osnovnim i srednjim školama.

Svake godine se u sklopu Ljetne škole mladeži Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije i seminara u organizaciji Gradskog društva za voditelje ovog programa educiraju novi moderator radionica. Stav Terenske jedinice osječkog Crvenog križa je nastaviti pojačano djelovati na programima prevencije bolesti ovisnosti, te na taj način dati doprinos zajednici u sprječavanju ovisnosti i usmjeravanju mladih na pravi put.

Značajne aktivnosti na području prevencije ovisnosti i upozoravanja javnosti na ovaj problem svake godine provode se intenzivnije u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv bolesti ovisnosti (15. studenog – 15. prosinca): kreativne radionice i radionice prevencije ovisnosti u osnovnim i srednjim školama, malonogometne utakmice u srednjim školama i domu za odgoj djece mladeži, turniri u raznim društvenim igrama, distribucija plakata po školama i fakultetima, projekcija filma na temu ovisnosti, te organizacija debata u suradnji s osnovnim i srednjim školama na temu ovisnosti među mladima.

Kako bi što bolje razumjeli probleme koji su povezani s konzumiranjem opojnih droga, članovi Kluba mladeži i Terenske jedinice obilaze štićenike terapijskih zajednica. Prilikom tih susreta članovi Mladeži razgovaraju s bivšim ovisnicima i ovisnicima na odvikavanju o svim problemima, lošim iskustvima ovisnika i zloupotrebi i trgovini narkotika. Cilj posjeta je što bolje shvatiti problematiku ovisnosti kako bi se još kvalitetnije moglo nastaviti s programima prevencije ovisnosti.

Osim navedenog Gradsko društvo redovno sudjeluje na okruglim stolovima, tribinama i svim aktivnostima usmjerenim ka prevenciji ovisnosti, organiziranim od strane suradnih udruga, institucija i ustanova.

Za više informacija o organizaciji radionica i/ili ostalih aktivnosti na temu ovisnosti s ciljem prevencije, kao I o radu Savjetovališta za prevenciju bolesti ovisnosti molimo kontaktirajte nas na:

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek

Šetalište Petra Preradovića 6

31000 Osijek

Telefon: 031 / 205 488

Fax: 031 / 211 765

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti