Udruga za podršku žrtvama i svjedocima u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i Centrom za socijalnu skrb Vukovar od kolovoza 2019. do srpnja 2020. godine, provodi projekt „Pravna i psihosocijalna pomoć i podrška beskućnicima s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije“ financiran sredstvima Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH.

Projekt se odnosi na uspostavu pomoći i podrške beskućnicima koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima ili prenoćištima kroz pružanje primarne pravne pomoći i psihosocijalne podrške, te na javno zagovaračke aktivnosti, u lokalnoj zajednici i na nacionalnoj razini, kako bi podigli razinu informiranosti o pravima koja beskućnicima pripadaju, te utjecali na destigmatizaciju beskućnika u društvu. Projekt će se provoditi na području Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije.

Pružanje primarne pravne i psihosocijalne pomoći (besplatne) tijekom trajanja projekta omogućeno je beskućnicima, koji nisu obuhvaćeni smještajem u prihvatilištima, kroz ured u Osijeku, na adresi Hrvatske Republike 43, II. kat, te ured u Vukovaru na adresi Ljudevita Gaja 12, II. kat, a dodatne informacije ili pravnu pomoć se može dobiti i telefonom na 031/779-419 i/ili 032/639-333.

Partneri će kroz projekt  razmijeniti znanja i iskustva u poteškoćama s kojima se susreću u radu s ovom grupom korisnika. Također, gdje je moguće i ostvariti suradnju u smislu prevencije daljnje degradacije osnovnih ljudskih prava osoba koje su se našle u ulozi beskućnika, na području ove dvije županije. Uloga Gradskog društva Crvenog križa Osijek, u kasnijom fazi projekta, bit će kreiranje i organizacija kupnje „Mini paketa“, koji će uključivati (osnovne) stvari potrebne za zadovoljenje osobne higijene i očuvanja zdravlja. Za sada su osigurana sredstva putem Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike RH, za minimalno 30 paketa, koji će biti distribuirani na području navedenih županija.