Mine koje su u Hrvatskoj postavljene tijekom Domovinskoga rata svrstavaju Republiku Hrvatsku među zemlje s najvećim brojem mina u Europi. Na sreću, broj minski sumnjivih područja i mina svake se godine smanjuje te prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje površina minski sumnjivog prostora iznosi 312,3 četvornih kilometara (siječanj 2020.), čime je obuhvaćeno područje osam županija (Karlovačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska). Zbog duge djelotvornosti koja može doseći i 50 godina mine prijete generacijama ljudi, usporavaju ekonomski razvoj i društveni napredak uzrokujući zdravstvene i ekološke posljedice. Ozljede od mina osobito su teške i najčešće se događaju u produktivnim godinama života dovodeći do smanjivanja broja radno sposobnih ljudi. Osobe stradale od mina koje su preživjele minske incidente imaju najčešće trajna tjelesna oštećenja pa osim fizikalne rehabilitacije trebaju i psihološku podršku za što bržu socijalnu i ekonomsku reintegraciju u društvo.

Program upoznavanja s opasnošću od mina provodi se prema Zakonu o Hrvatskom Crvenom križu s ciljem sprječavanja ozljeda i smrtnosti stanovništva. Svrha je programa putem edukacije i širenja znanja o pravilnom i sigurnom ponašanju naučiti živjeti s opasnošću od mina i eksplozivnih ostataka iz rata što je jedan od prioriteta u smanjivanju posljedica koje mogu nastati. Gradsko društvo Crvenog križa Osijek ovaj program provodi organizacijom predavanja za djecu i mlade u školama te promidžbom sigurnosnih poruka. Informiranjem i obrazovanjem nastoji se utjecati na promjenu ponašanja stanovništva kako bi se spriječile ozlijede i smrtnost sve do dana kada će sva minska polja biti očišćena. Promidžbom sigurnosnih poruka putem medija i društvenih mreža nastoji se obuhvatiti što veći broj stanovnika kako bi se na lokalnoj i nacionalnoj razini upozorilo na još uvijek prisutnu opasnost od mina.

Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju obilježava se 4. travnja svake godine na prijedlog UN-a, dok se na poticaj Hrvatskog centra za razminiranje od 2002. godine provodi akcija „Travanj – mjesec zaštite od mina“ kada Gradsko društvo Crvenog križa Osijek pojačano provodi aktivnosti iz ovoga programa.