Hrvatski Crveni križ temeljem javnih ovlasti određenih Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu provodi Program Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja po kojem obavlja osposobljavanje spasilaca i opremanje ekipa Službe. Osposobljavanje spasilaca obavlja se prema programu i normama Svjetske organizacije spašavanja života na vodi (ILS-e), a obuhvaća teorijsku i praktičnu obuku iz znanja i vještina pružanja prve pomoći, te isto tako teorijsku i praktičnu obuku iz tehnika spašavanja. Svi polaznici koji zadovolje završne testove dobivaju uvjerenje spasioca. Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog Križa također održava edukacije za osposobljavanje spasilaca za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima.

Aktivnosti koje se provode imaju poseban naglasak na promidžbu sigurnosnih pravila za kupače, ekološke akcije čišćenja priobalja, pokazne vježbe te provođenje škole plivanja na bazenu Centra za edukaciju u Orahovici za vrijeme smjena Škole u prirodi i ljetnog odmora i oporavka djece.

Ovaj program se promovira i provodi prilikom svih prezentacija rada osječkog Crvenog križa, od obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći do raznih izložbi na temu djelovanja Crvenog križa, a već se tradicionalno članovi Službe uključuju i u dežurstva prilikom ispraćaja maturanata.

Od 2007. godine pri osječkom Crvenom križu djeluje i Spasilački klub „Lege“ Osijek čiji su članovi licencirani spasioci i oni koji podržavaju spasilački sport.