Temeljem Zakona o Hrvatskom Crvenom križu, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek kroz rad Pučke kuhinje organizira pripremanje i dostavu toplih obroka osobama kojima je takav oblik pomoći potreban iz zdravstvenih, socijalnih i drugih razloga. Pučka kuhinja u osječkom Crvenom križu djeluje preko 50 godina i u njoj se dnevno pripremaju obroci za socijalno ugrožene stanovnike.

Obroci za socijalno ugroženo stanovništvo za dio korisnika financiraju se sredstvima Grada Osijeka te putem programa „Pomoć u kući – dostava toplih obroka“ Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a manji dio korisnika troškove podmiruje vlastitim sredstvima. S obzirom na to da su korisnici pučke kuhinje većinom starije i teško pokretne osobe ili osobe koje stanuju u teško dostupnim i prometno izoliranim područjima, većina obroka pripremljenih u pučkoj kuhinji dostavlja se do korisnika.

Osim korisnika koji na osnovu prava iz socijalne skrbi besplatno dobivaju topli obrok, topli obrok iz pučke kuhinje, uz plaćanje prema utvrđenim kriterijima, mogu zatražiti i stare, bolesne i nemoćnim osobe koje žive same te si ne mogu osigurati kvalitetan dnevni obrok, a nemaju pravo na besplatan topli obrok. Više informacija o programu Pučke kuhinje moguće je zatražiti na telefon 031/205-488 ili putem elektroničke pošte: crvenikrizosijek@crvenikrizosijek.hr.