U velikom broju zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, bilježi se porast zdravstvenih problema koji nastaju zbog prekomjerne tjelesne težine (povećane tjelesne težine i debljine), što doprinosi razvoju uzročno povezanih bolesti, koje spadaju među vodeće uzroke pobola i smrtnosti, a to su bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest i neke maligne bolesti.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2011. godine uključili su se u provedbu zadaća iz Akcijskog plana Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Republike Hrvatske za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine te je s tim ciljem 6. travnja 2011. potpisan Sporazum o suradnji na provedbi Akcijskog plana prema kojemu Medicinski fakultet i Crveni križ aktivnosti na ovu temu usmjeravaju u nekoliko pravaca.

 

Jedan od njih je i osnivanje Savjetovališta za prevenciju pretilosti i smanjenje tjelesne težine i drugih zdravstvenih problema. Savjetovalište svoje aktivnosti provodi na javnim manifestacijama i obilježavanjima značajnih datuma, a sve usluge za građane su potpuno besplatne. Riječ je o uslugama mjerenja krvnog tlaka, mjerenja razine šećera u krvi, analize sastava tijela analizatorom TANITA (udio potkožnog masnog tkiva, mišićne mase, vode i predviđene koštane mase u postotcima i kilogramima), uslugu WHR – mjerenje omjera struka i bokova, te izračun bazalnog metabolizma u kcal i metaboličke starosti metabolizma i davanje uputa o pravilnoj prehrani. Ova aktivnost provodi se u suradnji s udrugom Centar zdravlja „Vaga” iz Osijeka.

 

Uz usluge Savjetovališta, provode se i brojne javne akcije i medijske kampanje s ciljem upoznavanja, osvješćivanja i edukacije javnosti o problemu pretilosti te svakodnevnoj potrebi za tjelesnom aktivnošću kao jednom od mjera prevencije pretilosti, a nositelji i promotori ovakvih aktivnosti najčešće su mladi volonteri i volonteri zdravstvene struke.

Epidemiologija debljine

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (2018.), više od 1,9 milijarde odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, od čega njih 650 milijuna ima debljinu, 11 % muškaraca i 15 % žena. Više od polovice odraslog stanovništva Europe, njih 51,6 % ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega ih 15,9 % ima debljinu. Najmanje muškaraca i žena s debljinom živi u Rumunjskoj, oko 9 %, a najviše na Malti, 26 %. U Hrvatskoj kao i u Europi više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, njih 57,4 %, od čega debljinu ima 18,7 % stanovnika. Muškarci su značajnije deblji od žena; njih 20,8 % ima debljinu u odnosu na 16,8 % žena.

 

Debljina više nije problem samo odraslog stanovništva, ona se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne posljedice za zdravlje djece. Sjedilački način života, smanjena tjelesna aktivnost, hrana bogata energijom, zaslađeni napitci, sve su to čimbenici koji dovode do razvoja prekomjerne tjelesne mase i debljine kako u odraslih tako i u djece. Prema posljednjim podacima za 2015. godinu, 34,9 % djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega debljinu ima njih 14 % i to značajnije više dječaka, njih 17,2 % u usporedbi s 10,7 % djevojčica. Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 %. Da bi se zaustavila epidemija debljine potreban je multidisciplinarni pristup rješavanju problema. Poticanjem pojedinca na promjene životnog stila i smanjenja tjelesne mase, poticanjem tjelesne aktivnosti, hodanjem najmanje 30 minuta dnevno, smanjenjem vremena provedenog pred ekranima te konzumiranjem pravilne i raznovrsne prehrane može se pozitivno utjecati na poboljšanje zdravlja i podizanje kvalitete života.

 

Preuzeto sa www.hzjz.hr