Sve osnovne i srednje škole s područja djelovanja Gradskog društva Crvenog križa Osijek opremljene su torbicama prve pomoći koje se redovito dopunjuju sanitetskim i ostalim potrebnim materijalom te priručnicima prve pomoći uz redovito ažuriranje s najnovijim doktrinama i pristupima pružanja prve pomoći. U suradnji sa školama provedeni su tečajevi osposobljavanja učenika za pružanje prve pomoći, a provode ih liječnici, predavači, s licencom Hrvatskog Crvenog križa i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Prva pomoć je sastavni dio natjecanja Mladih Hrvatskog Crvenog križa. O rezultatu kontinuiranog kvalitetnog rada na obuci mladih iz prve pomoći najbolje govore rezultati postignuti na natjecanjima Mladih Hrvatskog Crvenog križa. Osječki Crveni križ redovno organizira pripreme učenika u osnovnim i srednjim školama za gradsko natjecanje koje organizira. Prvoplasirane ekipe odlaze na međužupanijska natjecanja, na kojima redovno izbore plasman na državno natjecanje gdje su već niz godina prisutni u samome vrhu.

Na nacionalnom natjecanju ekipa prve pomoći za odrasle, koje organizira Hrvatski Crveni križ, osječke ekipe redovno zauzimaju visoki plasman, a pet puta su izborile odlazak na Europsko natjecanje na kojem su također ostvarile izvrsne rezultate:

  • Assisi (Italija) – 2006. – 5. mjesto,
  • Limerick (Irska)  – 2007. – 7. mjesto,
  • Oldemburg (Njemačka) – 2009. – 4. mjesto (najbolji plasman koji je do sada osvojila ekipa Hrvatskog Crvenog križa)
  • Wels (Austrija) – 2013. – 6. mjesto
  • Ljubljana (Slovenija) – 4. mjesto (drugi puta ponovljeni najbolji plasman koji je do sada osvojila ekipa Hrvatskog Crvenog križa)

Osim na Europskom natjecanju redovno se ostvaruju visoki plasmani na raznim međunarodnim natjecanjima iz prve pomoći, a za istaknuti je natjecanje u Söllingenu gdje je 2010. osječka ekipa ostvarila 1. mjesto. Važnost obuke iz pružanja prve pomoći izuzetno je velika. Gradsko društvo Crvenog križa Osijek sustavno provodi aktivnosti u smislu promidžbe i edukacije, posebno mladih, vezano za ovu vještinu, jer česti su slučajevi kada pravilno pružena prva pomoć od strane laika na mjestu nezgode može spasiti život ozljeđenoj osobi. Sve veća pozornost posvećuje se stvaranju uvjeta za obučavanje, formiranje i opremanje ekipa prve pomoći kako bi bile u stanju djelovati u  katastrofama i drugim masovnim nesrećama.