Zdravstvene aktivnosti sve se češće usmjeravaju i na informiranje i edukaciju građanstva o načinima zaštite zdravlja povezane s meteorološkim i klimatskim uvjetima. Naime, utjecaj toplinskih valova i velike vrućine koje nastaju kao posljedica klimatskih promjena postali su učestali tijekom ljetnih mjeseci.

 

Pravodobnim poduzimanjem preventivnih mjera mogu se ublažiti štetne posljedice koje nastaju po zdravlje te smanjiti broj oboljelih i umrlih osoba. Velike vrućine najčešće pogađaju kronične bolesnike, starije osobe, malu djecu, a dodatno su ugrožene osobe koje puno borave ili rade na otvorenom prostoru (građevinskih radnici, poljoprivrednici, beskućnici).

 

Sukladno Protokolu o postupanju i preporukama za zaštitu od vrućine koji donosi Ministarstvo zdravstva, a na temelju uputa Hrvatskog Crvenog križa, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek uključilo se u informiranje i educiranje građana za zaštitu od vrućina. Aktivnosti se provede postavljanjem plakata na mjestima koje građani često posjećuju, dok se edukativni materijali s uputama kako se ponašati za vrijeme velikih vrućina te kako se odgovorno ponašati na kupalištima i vodenim površinama s ciljem prevencije ozljeđivanja i utapanja najčešće dijele na osječkim kupalištima.

 

Preporuke za javnost – zaštita zdravlja od velikih vrućina

 

Preporuke za zaštitu zdravlja od velikih hladnoća