Program prevencije bolesti ovisnosti provodi se kroz aktivnosti mladih Crvenog križa pri čemu volonteri sudjeluju u osmišljavanju aktivnosti poput, predavanja, kreativnih i edukativnih radionica, sportskih susreta, parlaonica, izrade promidžbenog materijala i kampanja koje se provode na društvenim mrežama. Pri planiranju aktivnosti prevencije ovisnosti redovito se konzultiraju sa stručnjacima, a svoje su djelovanje usmjerili preventivnim aktivnostima izvan obrazovnog sustava. Aktivnosti s ciljem prevencije ovisnosti pojačano se provode svake godine od 15. studenog do 15. prosinca povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv alkoholizma, nikotizma i ovisnosti o drogama. Uz brojne preventivne aktivnosti osječki Crveni križ kontinuirano surađuje i uključuje se u programe drugih organizacija koje djeluju u području prevencije i suzbijanja ovisnosti.

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre) i ovisnost o kockanju.

Znakovi pojavljivanja bolesti ovisnosti

Najuočljiviji znak početka razvijanja bolesti ovisnosti kod djece, adolescenata i odraslih osoba je promjena ponašanja. Roditelji trebaju obratiti pažnju na sljedeće:

  • Uspjeh u školi
  • Redovitost odlazaka u školu
  • Količinu novca kojom djeca raspolažu i na što ga troše
  • Promjene u običajnim socijalnim aktivnostima (izlasci, vrijeme izbivanja iz kuće, socijalne aktivnosti – prijatelji)


Bolest ovisnosti ne nastaje odjednom. To je proces za koji je potrebno vrijeme. Što ranija reakcija roditelja i okoline najbolji je put prema izlječenju.

Što roditelji mogu učiniti?

  • Svakodnevno komunicirati i pratiti ponašanje svoje djece
  • Pratiti njihov uspjeh u školi
  • Upoznati njihove prijatelje
  • Poticati odgovorno ponašanje kod djece i uključivati djecu u život obitelji 

 

Svako dijete može početi uzimati drogu, a roditelji igraju ključnu ulogu u ranoj detekciji ovisnosti i pravovremenom reagiranju. Ako uočite problem, ne bježite od njega. Ako vam je potrebna pomoć zatražite ju od stručnjaka (nastavnici, profesori, pedagozi, psiholozi, socijalni radnici, liječnici školske medicine, liječnici obiteljske medicine).

Preuzeto sa www.hck.hr