Na području Osijeka jedan od problema je socijalna isključenost starih, bolesnih i teško pokretnih sugrađana, a financijska ugroženost dodatno im ograničava aktivno sudjelovanje u društvenom životu zajednice. Kako bi se povećala njihova uključenost u društvo te omogućila bolja ravnoteža poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji o njima skrbe, kroz projekt “Umirovljenici zajedno protiv socijalne isključenosti” najmanje 60 osoba s mirovinom manjom od tisuću kuna dobit će priliku svoje slobodno vrijeme kvalitetno provoditi, a kroz tematske radionice u projektu moći će sudjelovati i njihovi članovi obitelji.

 

Organiziranjem poludnevnog boravka, tematskih radionica i pomno osmišljenog slobodnog vremena (posjeti kulturnim događanjima, zajednički izleti i sl.) planira se umanjiti osjećaj usamljenosti i izoliranosti starijih osoba. Osim toga, projekt je koristan i članovima obitelji koji skrbe o ovisnom članu jer im omogućava slobodu u obavljanju svakodnevnih radnih obaveza dok im član obitelji uz primjerene sadržaje vrijeme provodi u poludnevnom boravku.

 

Istovremeno će partneri u projektu i stručni timovi pružati usluge edukacije, animacije i osposobljavanja, psihosocijalne rehabilitacije, te podizanja razine znanja korisnika o brizi za vlastito zdravlje, budžet i život općenito.

 

  • Ugovorno tijelo: Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike
  • Nositelj projekta je Grad Osijek, a partneri su: Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, DKolektiv i Udruga Umirovljenici zajedno Osijek.
  • Trajanje projekta: 5.10.2020. do 4.10.2022.
  • Iznos projekta: 1.010.150,40 kn

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije kroz Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.