Početkom listopada završio je jednogodišnji projekt Zajedno za društvo jednakih mogućnosti II, a za koji je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Projekt vrijedan više od četiri milijuna kuna, prijavljen je u okviru Poziva “Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III”, a proveden je u partnerstvu s društvima Crvenog križa iz Darde, Donjeg Miholjca, Belog Manastira, Đakova, Požege, Pakraca i Našica.

 

Zahvaljujući osiguranim sredstvima nabavljeno je ukupno 25.190 paketa hrane i 6.158 paketa higijene koji su podijeljeni socijalno ugroženom stanovništvu, odnosno, korisnicima zajamčene minimalne naknade Centra za socijalnu skrb i pojedincima ili obiteljima čiji je raspoloživi ekvivalentni dohodak ispod praga rizika od siromaštva sukladno važećoj Anketi o dohotku stanovništva Državnog zavoda za statistiku. Podjele pomoći organizirane su sukladno epidemiološkim mjerama, dostavom paketa u dom korisnika u ruralnim i prometno slabo povezanim područjima ili preuzimanjem paketa u skladištima Crvenoga križa. U podijeli paketa sudjelovali su brojni volonteri Crvenog križa, bez kojih podjela pomoći ovako velikom broju korisnika ne bi bila moguća. Kroz aktivnosti ovoga projekta pomognuto je više od 10.000 najpotrebitijih osoba.

 

Jedna od aktivnosti projekta bila je kampanja za prikupljanje dodatnih donacija prehrambenih proizvoda za pružanje pomoći najpotrebitijima u okviru koje je prikupljeno prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 201.758,57 kn koji su podijeljeni navedenim korisničkim skupinama. Projekt je obuhvaćao i brojne popratne mjere usmjerene na jačanje socijalne uključenosti socijalno ugroženog stanovništva i osoba u riziku od siromaštva. Riječ je o Programu osnaživanja djece iz socijalno ugroženih obitelji u kojemu je sudjelovalo 81 dijete i Programu socijalnog uključivanja osoba starije životne dobi u kojemu je sudjelovalo 84 osobe starije životne dobi. Oba programa provedena su u Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa u Orahovici, a uz navedene aktivnosti održano je i 25 akcija mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek nastavlja davati svoj doprinos u ublažavanju siromaštva i socijalne isključenosti najpotrebitijih osoba te u nadolazećem razdoblju planira prijaviti nastavak projekta u okviru raspoloživih natječaja Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

 

Veličina slova
.