Danas je u prostorijama Kulturnog centra Osijek održana Završna konferencija projekta „Za život u zajednici“ i okrugli stol „Perspektive pružanja usluge pomoći u kući – priprema i dostava toplih obroka“ u sklopu istog projekta na temu deinstitucionalizacije socijalnih usluga. Projekt, ukupne vrijednosti 220.310,42 EUR,  prijavljen je u okviru Poziva „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., provodi se u partnerstvu s Općinom Antunovac, Općinom Čepin, Općinom Ernestinovo i Općinom Vladislavci u trajanje od 24 mjeseca, od 11. listopada 2021. do 10. listopada 2023. godine.

Projektom se tijekom 18 mjeseci, točnije od 1. travnja 2022. do 1. listopada 2023. godine., provodila izvaninstitucionalna usluga pomoći u kući priprema i dostava toplih obroka kojom je obuhvaćeno 65 korisnika starijih od 65 godina s područja Općine Antunovac,  Čepin, Ernestinovo i  Vladislavci kojima je za vrijeme trajanja projekta dostavljeno ukupno 27 003 topla obroka.

Osim izvaninstitucionalne usluge pomoći u kući priprema i dostava toplih obroka, projektom je uspostavljen Program volonterskog rada u zajednici za osobe starije od 65 godina, kojim se obučilo ukupno 43 volontera s područja navedenih općina. Program se sastojao od radionica prve pomoći, sigurnog stanovanja i prevencije ozljeđivanja, te akcija mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi, kojima su se educirali volonteri, odnosno osobe starije od 65 godina koje su uključene u provedbu ovog programa, što im je omogućilo da mogu svoje sumještane savjetovati kako organizirati kućanstvo i spriječiti ozljeđivanje u cilju što duljeg ostanka u svom domu.

 

 

Veličina slova
.