U srijedu 5. listopada 2022. održan je drugi partnerski sastanak projekta „Za život u zajednici“ za kojeg je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije. Projekt se u partnerstvu s općinama Antunovac, Čepin, Ernestinovo i Vladislavci, provodi tijekom 24 mjeseca, od 11. listopada 2021. do 10. listopada 2023. godine, a izvaninstitucionalna usluga pomoć u kući priprema i dostava toplih obroka provodi se 18 mjeseci, točnije od 1. travnja 2022. do 1. listopada 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.659.928,84 HRK, a prijavljen je u okviru Poziva „Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Na sastanku su se nositelj projekta i partneri osvrnuli na dosadašnje rezultate projekta i provedene aktivnosti, a glavna tema je bila planiranje i provođenje preostalih aktivnosti, s naglaskom na provođenje programa volonterskog rada u zajednici za osobe starije od 65 godina s ciljem pružanja podrške starima i nemoćnima, smanjenja socijalne isključenosti i prevencije ozljeđivanja osoba treće životne dobi koji obuhvaća 4 radionice prve pomoći, 4 radionice sigurnog stanovanja i prevencije ozljeđivanja, te 8 akcija mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi, organizaciju okruglog stola za ključne predstavnike lokalne zajednice, stručno osoblje i ostale dionike s područja projekta sa svrhom promocije procesa deinstitucionalizacije socijalnih usluga i prava pripadnika ciljane skupine, te organizaciju 4 edukativne radionice za ključne predstavnike općina i lokalno stanovništvo sa svrhom pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije i podizanju svijesti javnosti.

Partneri su ukazali na dobru suradnju koju imaju s područnim maticama umirovljenika i srodnim udrugama koje okupljaju potencijalne volontere za provođenje programa volonterskog rada, te istaknuli zadovoljstvo provođenjem projekta koji je doprinio povećanjem kvalitete života osoba starije životne dobi na području njihove općine.

 

 

Veličina slova
.