U službi humanosti od 1878.

Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja

Hrvatski Crveni križ temeljem javnih ovlasti određenih Zakonom o Hrvatskom Crvenom križu provodi Program Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja po kojem obavlja osposobljavanje spasilaca i opremanje ekipa Službe. Osposobljavanje spasilaca obavlja se prema programu i normama Svjetske organizacije spašavanja života na vodi (ILS-e), a obuhvaća teorijsku i praktičnu obuku iz znanja i vještina pružanja prve pomoći, te isto tako teorijsku i praktičnu obuku iz tehnika spašavanja. Svi polaznici koji zadovolje završne testove dobivaju licencu spasioca.

Aktivnosti koje se provode imaju poseban naglasak na promidžbu sigurnosnih pravila za kupače, ekološke akcije čišćenja priobalja, pokazne vježbe te provođenje škole plivanja na bazenu Centra za edukaciju u Orahovici za vrijeme smjena Škole u prirodi i ljetnog odmora i oporavka djece.

Ovaj program se promovira i provodi prilikom svih prezentacija rada osječkog Crvenog križa, od obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći do raznih izložbi na temu djelovanja Crvenog križa, a već se tradicionalno članovi Službe uključuju i u dežurstva prilikom ispraćaja maturanata.

U okviru programa Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organiziralo je uz pomoć Športskih objekata na gradskim bazenima dva tečaja za osposobljavanje spasilaca koji su održani 25.-31. svibnja i 01.-05. rujna u Osijeku. Predavanja su održana u prostorijama Osječkog Crvenog križa, a praktični dio obuke iz tehnika spašavanja na Gradskim bazenima. U obuku je bilo uključeno ukupno 23 kandidata koji su kasnije obavljali dežurstva na Gradskim bazenim, i drugim kupalištima. U 2009. godini Gradsko društvo Crvenog križa Osijek osiguralo je spasioce, te potrebnu opremu za dežurstva na športsko rekreacijskom kompleksu «Copacabana».

Od svibnja 2007. godine pri Crvenom križu osnovan je i djeluje Spasilački klub koji čine licencirani spasioci i oni koji podržavaju spasilački sport.

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti

projekt zazeli

LogoFead2018WEBinclusive community projekt