Sudjelovali smo danas na Održivom/Solidarnom ručku s medijima u restoranu Projekt 9, gdje se predstavilo pokretanje inicijative solidarnih obroka u Hrvatskoj, ali i prvi solidarni restoran, Projekt 9. Projekt provode  SAFE – Safe Food Advocacy Europe sa sjedištem u Bruxellesu kao nositelj  i Centar za edukaciju i informiranje potrošača, koordinator za Hrvatsku. Inicijativa „Zdravi obrok“  jedan je od glavnih projekata unutar ESF+ operativne bespovratne pomoći „Food4Inclusion“. „Zdravi obrok“ promiče društvenu uključenost u partnerstvu s restoranima diljem Europe kako bi osobama u nepovoljnom položaju pružili održive, zdrave i pristupačne obroke. Kroz ovaj projekt i inicijativu koja promiče društvenu uključenost u partnerstvu s restoranima  će se osobama u nepovoljnom položaju pružiti održivi, zdravi i pristupačni obroci.

Ovom prilikom, projekt i inicijativu „Solidarni obroci“ predstavila je Tanja Popović Filipović – koordinatorica projekta „ Zdravi obrok„ za Hrvatsku, a Ravnateljica Crvenog križa Osijek osvrnula se na problem siromaštva posebice starijih osoba koje su nažalost jedna od najugroženijih skupina stanovništva u Hrvatskoj. Ispred restorana Projekt 9, obratila se Doris Vukelja, spominjući trenutne trendove u strukturi posjetitelja restorana i koliko si zapravo starije osobe mogu priuštiti ovakav vid obroka te motivaciji restorana Projekt 9 da podrži ovakvu inicijativu i napravi prekretnica u nastojanjima restorana da budu odgovorni i aktivno doprinose zajednici, a u ispred Centra za sigurnost hrane govorila je Iva Dorić. 

Održivi ručak ima za cilj promicanje društvene uključenosti u partnerstvu s restoranima diljem Europe kako bi pružila održive, zdrave i pristupačne obroke osobama u nepovoljnom položaju te u isto vrijeme osvijestila građane o dvjema velikim krizama s kojima se danas globalno borimo: siromaštvom i prevelikim viškovima hrane koji se bacaju. 

 

Veličina slova
.