U subotu, 18. kolovoza u Orahovici počinje petnaesta Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije. U desetodnevnom programu sudjelovat će sto pedeset mladih u dobi od 14 do 30 godina.

Uz mlade iz Osječko-baranjske županije u Ljetnu školu stižu njihovi vršnjaci iz Samobora, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule i Dubrovnika. Među gostima iz susjednih zemalja bit će mladi iz Doboja, Tuzle, Novog Sada i Sombora.

Kroz desetodnevni program sudionici Ljetne škole osposobljavat će se za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

Sudionici Ljetne škole moći će čuti i niz zanimljivih predavanja.

Predavanje s temom „Vlada nacionalnog jedinstva – iskustva i izazovi” mladima će održati Franjo Gregurić, predsjednik treće Vlade Republike Hrvatske, poznate i pod imenom Vlada nacionalnog jedinstva, te potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić govorit će o najvećim problemima suvremenog svijeta te njihovu utjecaju na našu zemlju.

Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, održat će predavanje s temom „Humanitarna diplomacija“, a Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, govorit će o sto četrdeset godina Hrvatskog Crvenog križa.

Marina Đukić, nastavnica na odjelu za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, mladim će crvenokrižašima približiti važnost odnosa s javnošću za humanitarne organizacije.

Uz učenje na Ljetnoj školi u Orahovici mlade humanitarce očekuje i mnogo zabave.

Dan će započinjati igrama za razbuđivanje ili plesom kampa, a zbog važnosti fizičke kondicije pripremljeni su im i turniri u graničaru te druženja na bazenu. Jedan je dan rezerviran za posjet Orahovačkom jezeru.

Posljednji dan Ljetne škole, u ponedjeljak, 27. kolovoza, mladi će na pokaznoj vježbi prikazati što su sve naučili. Nakon toga održat će se završna svečanost na kojoj će mladi pročitati apel „Ujedinimo se za bolju Hrvatsku“ koji će stvarati tijekom boravka u Orahovici.

Veličina slova
.