Orahovica, 27. kolovoza 2018. – Krajnji je tren da vlast u svoj rad uključi vrijednosti Crvenog križa. Upozorili su na to sudionici 15. Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije u Orahovici.

Socijalna isključenost jedan je od najvećih problema današnjice, kazali su mladi crvenokrižaši te dodali kako toj pojavi koja podrazumijeva siromaštvo i društvenu marginalizaciju, sve češće svjedoče u vlastitoj sredini. Zbog toga su Goranu Ivanoviću, zamjeniku župana Osječko-baranjske županije kao izaslaniku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, predali Apel za bolju i uspješniju Hrvatsku.

„Apelom mladi, među ostalim, traže bolje školstvo, otvaranje novih radnih mjesta te ujednačeni i održiv regionalni razvoj uz prepoznavanje potencijala mladih pri razvoju lokalnih sredina. Preduvjeti su to za zaustavljanje iseljavanja iz domovine. Mladi crvenokrižaši nisu zadovoljni trenutačnim stanjem u Slavoniji i Baranji. Zato su napisali smjernice i sada očekuju sustavan rad institucija”, kazao je Marko Đukić, ravnatelj Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije.

Goran Ivanović kazao je kako i Hrvatskoj i svijetu danas trebaju bolji ljudi te da je Ljetna škola mladih jedno od mjesta gdje se uči kako biti boljim čovjekom.

„Na Ljetnoj školi u Orahovici mladi stječu praktična znanja i uče o humanosti. Pritom se promiče zajedništvo temeljeno na različitosti“, kazao je Igor Andrović, župan Virovitičko-podravske županije.

Tijekom petnaest godina kroz Ljetnu je školu prošlo dvije tisuće mladih u dobi od 14 do 30 godina. Svojim znanjem volonterski pomažu zajednici gdje god se nađu. Ove je godine u Školi sudjelovalo sto trideset mladih iz Crvenog križa Osječko-baranjske županije te njihovi gosti iz drugih dijelova zemlje i susjednih zemalja – Srbije te Bosne i Hercegovine. Tijekom desetodnevnog programa mladi su obučavani za voditelje radionica vršnjačke edukacije programa Crvenog križa. Među tim su programima prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, prevencija različitih ovisnosti, sprječavanje trgovanja ljudima te djelovanje u izvanrednim situacijama.

„Pokazna je vježba dokaz da već sutra možemo računati na ove mlade volontere. Znak Crvenog križa koji nose, potvrda je da će u nesrećama svi koji trebaju pomoć, tu pomoć i dobiti“, kazao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Vježbu na kojoj je prikazano kako crvenokrižaši djeluju u slučaju požara na jednom festivalu, gledali su i predavači Ljetne škole Mato Arlović, sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske, Stjepan Mesićbivši predsjednik Republike Hrvatske, i Franjo Gregurić, bivši predsjednik Vlade Republike Hrvatske nazvane Vladom hrvatskog jedinstva te potpredsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Oni su izrazili nadu da će mladi svoj volonterski entuzijazam po povratku kući prenijeti na vršnjake.

Završna svečanost Ljetne škole okončana je fotografiranjem mladih sa svijećama u središtu Orahovice.

Veličina slova
.