U Osijeku je 26. travnja 2015. godine u ulicama Lorenza Jägera i  Školskoj održana  tradicionalna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana zdravlja.

Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom Skupštine, 7. travanj određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se obilježavati od  1950. godine.

Ovaj se dan obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koja su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. travnja, već bi se o njima trebalo voditi računa tijekom cijele godine.

Odabirom ovogodišnje teme „Sigurnost hrane“ Svjetska zdravstvena organizacija želi podići svijest o ovom javnozdravstvenom pitanju globalnog značaja te ukazati na važnost i ulogu svih dionika u prehrambenom lancu – od uzgajivača, prerađivača, proizvođača do prodavača i potrošača te državnih institucija u sustavu sigurnosti hrane i akademske zajednice.

‘Osijek – zdravi grad’ veliki je projekt koji od 1990. godine provodi Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo te u sklopu kojega je realizirano niz projekata za poboljšanje kvalitete života u gradu na Dravi. Naime, od kada je Osijek postao član Hrvatske mreže zdravih gradova, riješeni su brojni gradski, socijalni i zdravstveni problemi, među kojima pomoć djeci u ratnim godinama, stvaranje uvjeta za uključivanje osoba s invaliditetom u životnu zajednicu, briga o socijalno ugroženim građanima, zbrinjavanje beskućnika i zlostavljane djece. Djelovanjem projekta ‘Osijek – zdravi grad’, Grad Osijek postao je socijalno osjetljivija zajednica te prepoznaje vlastite građane kao resurs u odnosu na koje stvara uvjete za veću socijalnu sigurnost i kvalitetu života uopće.

Mnoštvo programa koje provode brojne osječke udruge, organizacije i institucije građani su mogli vidjeti tijekom prijepodneva 26. travnja 2015. godine u Jägerovoj i Školskoj ulici.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek predstavilo se svojim tradicionalnim aktivnostima, kroz malu školu prve pomoći i realističkog prikaza ozljeda posjetitelji su, od članova mladih, mogli naučiti neke osnovne postupke prve pomoći kao što su zaustavljanje krvarenja, postupanje s osobom bez svijesti, skidanje zaštitne kacige ili pak kako pravilno reanimirati osobu.

Pored prve pomoći sugrađani su imali priliku saznati kako postati član Službe spašavanja života na vodi i gdje se prijaviti za tečaj. Također je u suradnji s Udrugom optimalnom težinom do zdravlja “VAGA” sugrađanima prezentiran rad Savjetovališta za prevenciju pretilosti. Predstavnice Udruge „Vaga“ sugrađanima su medicinskim analizatorom sastava tijela mjerile potkožno masno tkivo, vodu, mišićnu masu i koštanu masu u postotku i kilogramima, bazalni metabolizam u kcal te metaboličku starost organizma. Na osnovu dobivenih rezultata sugrađani su dobili i odgovarajuće nutricionističke savjete. Sugrađani su na osnovu rezultata mjerenja tlaka i razine šećera u krvi od strane stručnog tima volontera osječkog Crvenog križa medicinski savjetovani.

Goran Latković

Veličina slova
.