Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se još od 1964. godine kada ga je proglasio predsjednik SAD-a Lyndon Johnson, a Hrvatska se obilježavanju priključila 1996. godine. Bijeli štap je zaštitni znak slijepih u sve gušćem prometu, ali i pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje. Da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći obuku njegova korištenja, naučiti osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se kretati.

Bijeli štap nije samo sredstvo za postizanje samostalnosti, već i simbol slijepih građana. Danom bijeloga štapa kojim se odaje počast dostignućima slijepih i slabovidnih, daje se priznanje slijepima na sve snažnijem duhu neovisnosti i odlučnosti za samopouzdan i dostojanstven život.

Već petu godinu za redom, Športska udruga slijepih „Svjetlost“ u suradnji s Volonterskim centrom Tenja, DVD Tenja, Gradskim društvom Crvenog križa Osijek i Odjelom prevencije Policijske uprave osječko-baranjske, organizirala je obilježavanje 15. listopada, Međunarodnog dana bijelog štapa. Cilj ove akcije u kojoj je više stotina učenika osječkih osnovnih škola i građana Osijeka s povezom preko očiju iskusilo kretanje slijepih osoba,  bio je senzibilizirati javnost za potrebe slijepih.

 „Najveće su barijere u glavama ljudi. Mi slijepe osobe nismo iznimke i znamo da je svakome teško, a u borbi za svakodnevni život nismo pošteđeni. No, i nadalje doživljavamo razne oblike diskriminacije, bilo da je riječ o obrazovanju, zasnivanju obitelji, zapošljavanju, u svakodnevnom životu… Ako je osoba slijepa, odmah ima nižu startnu poziciju u odnosu na zdravu osobu, iako joj je mnogo teže nego drugima. Primjerice, jedan prijeđeni kilometar slijepoj osobi je kao kad zdrava prijeđe 11,5 kilometara“ – upozorio je Stojan Bjelajac iz Športske udruge slijepih ‘Svjetlost’, ujedno i organizator ove manifestacije na koju su se odazvali i čelnici Grada i Županije te, također s povezom preko očiju, pokušali bar na trenutak ‘ući u cipele’ slijepih osoba.

Ovakva šetnja pokazuje nam s kojim se problemima susreću slijepe osobe, jer je sljepoća najteži oblik invalidnosti. Kao lokalna samouprava činimo sve da slijepima olakšamo život, rekao je Dragan Vulin, dožupan Osječko-baranjski, dodajući da Županija vodi računa o komunalnoj infrastrukturi kako bi omogućila što lakše kretanje slijepim osobama. Isto čini i Grad, a Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka kaže kako se uklanjaju rubnjaci, postavlja zvučna signalizacija na raskrižja, ali i ostvaruju drugi projekti kojima se pomaže slijepim osobama. U Udruzi ih je, kaže Bjelajac, 50-ak, no stvaran broj slijepih mnogo je veći. Znaju to i osnovnoškolci koji kažu kako susreću slijepe osobe i bez iznimke im pomažu prijeći preko ulice.“ (Izvor Glas Slavonije)

Iako mladi osječkog Crvenog križa u ovoj akciji sudjeluju redovno svake godine, bitno je istaknuti da u širokom spektru aktivnosti koje provode tijekom godine, posvećenost aktivnostima usmjerenih za i sa osobama sa smanjenim mogućnostima zauzima značajno mjesto.

Goran Latković

Veličina slova
.