Na 13. Nacionalnom natjecanju spasilačkih klubova Hrvatskog Crvenog križa sudjelovalo je 36 spasioca i spasiteljica, odnosno šest spasilačkih klubova – Boškarini iz Istre, Henry Dunant iz Zagreba, Lege iz Osijeka, Neptun iz Dubrovnika, Posejdon iz Rijeke i klub Zadar iz Zadra. Spasioci Crvenog križa natjecali su se u pet plivačkih disciplina i svi su pokazali zavidne razine spremnosti i vještine, a spasilački klub Henry Dunant je proglašen najboljim timom.

„Ovo su ljudi koji su odradili cijelu turističku sezonu na kupalištima diljem Hrvatske. Svakodnevno su pazili na tisuće kupača iz cijeloga svijeta, imali su brojne intervencije, spašavali su živote i zdravlje ljudi. Danas i ovdje vidimo da su to vrhunski osposobljeni ljudi“, istaknula je Silvana Radovanović, voditeljica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja. Spasioci Hrvatskog Crvenog križa važna su karika u sigurnosnom aspektu Hrvatske kao turističke zemlje. „Problem je što ih ni ove godine nije bilo dovoljno i to je trend koji se provlači unazad nekoliko godina. Prisutnost spasioca na kupalištima ključna je za sigurnost kupača i to je nešto o čemu bi trebali svi razmišljati. Mi doista nastojimo animirati ljude i ovo natjecanje je jedna od aktivnosti kojom želimo privući nove spasioce“, napomenuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

 

Natjecanjem je simbolično označeno i privođenje kraju spasilačke sezone na hrvatskim kupalištima. Tijekom ljeta na plažama je djelovalo 600 spasioca Hrvatskog Crvenog križa koji su imali više od 1000 intervencija. Spašena su 23 ljudska života!

 

„Spasioci su i ovoga ljeta imali puno posla, ali najvažnije je da zadržimo postojeće i dovedemo nove spasioce. Ovakva natjecanja spasiocima omogućuju unaprjeđenje vlastitih spasilačkih vještina i tehnika, što je nužno za spašavanje ljudskih života na kupalištima, ali isto tako i u kriznim situacijama povezanima s vodom“, poručila je Radovanović.

 

Veličina slova
.