Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa nastavit će se provoditi i dalje. Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Darivatelji krvi imat će nesmetan pristup akcijama za prikupljanje krvi, a same akcije će biti organizirane tako da se poštuje najviši higijenski standard, siguran razmak između darivatelja te da ne bude previše osoba u jednom prostoru. Postoji mogućnost da će se mijenjati lokacije darivanja krvi pa svatko tko se želi odazvati akciji, neka najprije provjeri sve potrebne detalje u najbližem društvu Crvenoga križa.

Ekipe za prikupljanje krvi dobile su jasne stručne naputke i educirane su kako postupati sa svakim potencijalnim darivateljem tijekom odabira, koja pitanja postaviti i na koji način utvrditi prikladnost za darivanje krvi.

Nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog korona virusom. Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Izvor: HCK

Veličina slova
.