Dolaskom toplog vremena, važno je prisjetiti se kako nitko nije potpuno siguran u vodi, ali dobro znanje plivanja omogućava slobodu i siguran boravak u vodenoj sredini. Trebamo biti svjesni svojih plivačkih mogućnosti i ne dovoditi se u opasnost. Postoje skupine kod koji je dodatan oprez nužan, a to su osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama, te tinejdžeri zbog sklonosti dokazivanju i precjenjivanju vlastitih sposobnosti.

 

Sigurnost na moru i na rijeci ili jezerima – koje su razlike?
Teže je plivati u slatkoj vodi zbog smanjene plovnosti, nego u morskoj vodi.

Opasnosti su sljedeće:

  • na moru – mjesta izložena valovima, vjetrovima, jakim strujama, ulazi u vodu, mjesta za skakanje, tobogani, molovi, plovila
  • na rijekama – riječne struje, promjene vodostaja, virovi, sifoni, brane, potopljeni objekti i predmeti
  • na jezerima – smanjena vidljivost, gusto raslinje, nagle promjene dubine i temperature i potopljeni predmeti.

Kad ste u vodi ili u njezinoj blizini, slijedite upute navedene u našem Kodeksu sigurnosti na vodi:

 

 

Uz upute iz Kodeksa, vodite brigu i o sljedećem:

  • U svakom trenutku znajte gdje su vaša djeca. Budno pratite njihovo kretanje osobito kad plivaju ili se igraju uz vodu. Djeca se mogu utopiti i u plitkoj vodi.
  • Pazite na velike nadolazeće valove. Oni vas mogu “pomesti” iako mislite da stojite na sigurnom mjestu.
  • Izbjegavajte penjanje po liticama i držite se podalje od rubova litica. I lagani nagibi mogu biti opasni ako su mokri.
  • Madraci za napuhivanje privlačan su način zabave u vodi. Ali oprez! Dokono ležeći na njemu, vjetar vas može otpuhati na otvoreno more.
  • Izbjegavajte pretjerano izlaganje suncu.

 

Svjedoci smo čestih nezgoda na plažama koje su uglavnom izazvane ljudskim ponašanjem: nedovoljnim znanjem plivanja; rizičnim ponašanjem kupača; zlouporabom alkohola i opojnih sredstava; panikom; iscrpljenošću; razlikom u temperaturi tijela i vode; ozljedama prilikom ulaska u vodu ili u vodi; naglim nastupanjem bolesti u vodi itd.
Cijeli proces utapanja traje od 3 do 5 minuta, stoga su brzina djelovanja i znanje prve pomoći nužni za spašavanje ljudskog života.
Kod utapanja dolazi do oštećenja funkcije disanja – gušenja, uslijed potapanja ili uranjanja u vodu.
Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom.
Ako u vodi uočite nekog u nevolji, ODMAH potražite pomoć. Obavezno zovite spasioce, koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći.
Ako se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, vodeći uvijek brigu o vlastitoj sigurnosti.
Nakon izlaska iz vode, ODMAH zovite hitnu medicinsku pomoć!
Ako je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30 : 2) i ne prekidajte ju do dolaska hitne medicinske pomoći. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.
Zabavite se, ali i budite na oprezu.

 

 

Izvor: HCK

Veličina slova
.