Temeljem Odluke Ministarstva zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo svake godine obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Cilj obilježavanja je upozoriti cjelokupnu javnost na problem zlouporabe svih sredstava ovisnosti, a osobito droga te potaknuti sve subjekte na provedbu aktivnosti za uspješno suprotstavljanje ovom ozbiljnom problemu današnjice te se nastoji potaknuti  zajednicu na razmišljanje o bolestima ovisnosti s ciljem prevencije i aktivne borbe protiv bolesti ovisnosti.

 

Ovisnost se najjednostavnije može definirati kao stanje u kojemu osoba ne može funkcionirati bez određene supstance ili aktivnosti. U medicinskom smislu ovisnost se definira kao kronična, dugotrajna i recidivirajuća bolest. Ovisnostima posebice su izložene mlade osobe kod kojih je ovisnost izrazito štetna, opasna i pogubna.

Danas, osim ovisnosti o drogama, pažnja se usmjerava i na „nove ovisnosti“. To su nesupstancijalne ovisnosti koje se odnose na određene oblike ponašanja – ovisnost o novim tehnologijama (Internet, društvene mreže, videoigre), ali i ovisnost o kockanju, klađenju i igrama na sreću.

 

U Hrvatskoj, zamjetan je trend porasta konzumiranja alkohola uz vrlo česta opijanja kod mladih osoba, kao i porast ovisnosti o internetu i društvenim mrežama. Najbolja borba protiv bolesti ovisnosti su aktivnosti koje sprječavaju nastanak ovisnosti. Obitelj, komunikacija, školske i radne sredine su glavna snaga u takvim borbama. Za vrijeme mjeseca borbe protiv ovisnosti razmislite o sebi i svojim bližnjima. Ako uočite problem ovisnosti razgovarajte i potražite pomoć stručnih osoba.

 

Živite zdravo i mislite na svoje zdravlje !

Veličina slova
.