Svake godine 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najbrojnije i najstarije svjetske humanitarne organizacije, koja je provođenjem svoje misije prisutna u gotovo svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera. Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa, 8. – 15. svibnja.

Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenoga križa čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek ove će značajne dane obilježiti radno, provođenjem aktivnosti vezanih uz promociju solidarnosti i humanitarnog djelovanja, a popis aktivnosti nalazi se u nastavku:

 

  • 10. 5.2023. – Provođenje akcije mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi u poludnevnom boravku za starije osobe u Višnjevcu (Dubrovačka 1, Višnjevac) od 9.00 do 10.00 sati

 

  • 8.– 15.5.2023. – Kampanja prikupljanja namirnica Vaš dar za pravu stvar

U Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja potražite košaru Hrvatskog Crvenog križa u trgovačkom centru Kaufland Osijek i uključite se u akciju Vaš dar za pravu stvar. Donirati možete: brašno, ulje, rižu, šećer, sol, tjesteninu, juhu u vrećici, riblje i mesne konzerve te marmeladu. Donacijom i samo jedne namirnice s popisa možete pomoći u slaganju humanitarnih paketa za najpotrebitije građane. Pozivamo sve naše sugrađane koji su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Naši vrijedni volonteri čekaju vas na mjestu prikupljanja!

 

  • 8.– 15.5.2023. – Kampanja prikupljanja namirnica Jedan razred – jedan paket

U suradnji s osnovnim i srednjim školama u Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja provodit će se kampanja prikupljanja namirnica Jedan razred – jedan paket. Ideja kampanje je da jedan školski razred prikuplja osnovne namirnice za jedan paket hrane koji će se dodijeliti osobama u potrebi, čime se zasigurno djecu i mlade potiče na solidarnost i humanost od malih nogu, a ostvaruje cilj pružanja pomoći najpotrebitijima.

 

  • 8.– 15.5.2023.– Kampanja prikupljanja rabljene odjeće i obuće i pomagala

Kampanja prikupljanja rabljene odjeće i obuće te ortopedskih i medicinskih pomagala za potrebe Socijalnog servisa i Posudionicu pomagala Crvenog križa Osijek provest će se od 8. do 15. svibnja 2023. godine od 8.00 do 14.00 sati na adresi Šetalište Petra Preradovića 6, dvorište Crvenog križa. Pozivaju se građani koji mogu i žele donirati ljetnu rabljenu odjeću i obuću, posteljinu, pidžame, ručnike, kao i pomagala koja im više nisu potrebna – štake, hodalice, medicinske krevete, kolica za osobe s invaliditetom, a koja su očuvana i mogu se koristiti, da iste doniraju za potrebe stanovništva u potrebi.

 

  • 12.–14.5.2023. – 24. Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Ekipe podmlatka i mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek, učenici Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Osijeka i Medicinske škole Osijek, predstavljat će svoje škole, Crveni križ Osijek, Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju na 24. državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati u Zagrebu od 12. do 14. svibnja 2023. godine. Na natjecanju se provjerava teorijsko znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći, a znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama.

Veličina slova
.