Svake godine 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, najbrojnije i najstarije svjetske humanitarne organizacije, koja je provođenjem svoje misije prisutna u gotovo svim zemljama svijeta te svojim humanitarnim idealima ujedinjuje milijune članova i volontera. Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca obilježava se u čast Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi, a proslavom ovoga dana u Republici Hrvatskoj započinje i obilježavanje Tjedna Crvenog križa, 8. – 15. svibnja.

 

Svrha obilježavanja Tjedna Crvenog križa je promicanje djelatnosti Crvenog križa i na taj način približavanje svih oblika pomoći našim korisnicima i osobama u potrebi te ovim putem svim djelatnicima, volonterima, članovima, korisnicima, simpatizerima i prijateljima Crvenoga križa čestitamo Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

 

Djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Osijek ove će značajne dane obilježiti radno, provođenjem aktivnosti vezanih uz promociju solidarnosti i humanitarnog djelovanja, a popis aktivnosti nalazi se u nastavku:

 • 8.5.2024. – Radionica o Crvenom križu – OŠ Grigor Vitez, Osijek – 13.30 – 14.30 sati
 • 8.5.2024.Mala škola prve pomoći – Sportska dvorana Gradski vrt – 9.00 – 13.30 sati, povodom obilježavanja Dana Sporta u sklopu 28. Sportskih igara mladih
 • 8.5.2024.Akcija mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi za sugrađane u Josipovcu od 17.00 do 18.00 sati u prostorijama Mjesnog odbora, Osječka 66, Josipovac
 • 8.-15.5.2024. – Kampanja prikupljanja namirnica „Vaš dar za pravu stvar“

 

U Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja potražite košaru Hrvatskog Crvenog križa u trgovačkom centru Kaufland Osijek i uključite se u akciju Vaš dar za pravu stvar. Donirati možete: brašno, ulje, rižu, šećer, sol, tjesteninu, juhu u vrećici, riblje i mesne konzerve te marmeladu. Donacijom i samo jedne namirnice s popisa možete pomoći u slaganju humanitarnih paketa za najpotrebitije građane. Pozivamo sve naše sugrađane koji su u mogućnosti da se uključe u ovu akciju. Naši vrijedni volonteri čekaju vas na mjestu prikupljanja.

 

 • 8.-15.5.2024. – Kampanja prikupljanja namirnica u vrtićima i na fakultetima

U suradnji s vrtićima i fakultetima u Tjednu Crvenog križa od 8. do 15. svibnja provodit će se kampanja prikupljanja namirnica za osobe u potrebi. Ideja kampanje je da vrtići i fakulteti (djeca, studenti, njihovi roditelji, djelatnici), ovisno o svojim mogućnostima prikupljaju osnovne namirnice za pakete hrane koji će se dodijeliti osobama u potrebi, čime se zasigurno djecu i mlade potiče na solidarnost i humanost, a ostvaruje cilj pružanja pomoći najpotrebitijima.

 

 • 8.-15.5.2024. – Kampanja „Nauči prvu pomoć“

Sve osnovne i srednje škole s područja djelovanja Crvenog križa Osijek, ukupno 30 osnovnih škola i 19 srednjih škola, povodom obilježavanja Tjedna Crvenog križa, bit će opremljene priručnicima prve pomoći za edukaciju učenika u školama.

 

 • 8.-15.5.2024. – Kampanja prikupljanja rabljene odjeće, obuće i pomagala

Kampanja prikupljanja rabljene odjeće i obuće te ortopedskih i medicinskih pomagala za potrebe Socijalnog servisa i Posudionicu pomagala Crvenog križa Osijek provest će se od 8. do 15. svibnja 2024. godine od 8.00 do 14.00 sati na adresi Šetalište Petra Preradovića 6, dvorište Crvenog križa. Pozivaju se građani koji mogu i žele donirati ljetnu rabljenu odjeću i obuću, posteljinu, pidžame, ručnike, kao i pomagala koja im više nisu potrebna – štake, hodalice, medicinske krevete, kolica za osobe s invaliditetom, a koja su očuvana i mogu se koristiti, da iste doniraju za potrebe stanovništva u potrebi.

 

 • 9.5.2024. – Akcija dobrovoljnog davanja krvi – Studentski dom Kampus (1. kat, dnevni boravak), Ulica kralja Petra Svačića 1c, Osijek – 10.00 – 14.00 sati
 • 9.5.2024.Akcija dobrovoljnog davanja krvi – DVD Ernestinovo, Vladimira Nazora 66, 16.00 – 18.00 sati
 • 10.05.2024.Vježba civilne zaštite „Evakuacija 2024.“ u OŠ Ernestinovo s početkom u 11.00 sati, prezentacija rada tima prve pomoći, logistike, psihosocijalne podrške i službe traženja nestalih osoba, u suradnji s Općinom Ernestinovo, a povodom obilježavanja 100 godina rada DVD-a Ernestinovo.
 • 10. – 12.5.2024. – 25. Državno natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Ekipa mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek, učenici Medicinske škole Osijek, predstavljat će svoju školu, Crveni križ Osijek, Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju na 25. državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati u Ludbregu od 10. do 12. svibnja 2024. godine. Na natjecanju se provjerava teorijsko znanje o Pokretu Crvenog križa, poznavanju ljudskih prava i prava djeteta te prve pomoći, a znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama.

 

 • 14.05.2024.Akcija mjerenja krvnoga tlaka i razine šećera u krvi za sugrađane u Gradskoj četvrti Industrijska četvrt od 10.30 do 11.30 sati u prostorijama Gradske četvrti, Drinska 2/I, Osijek
Veličina slova
.