Svake godine na današnji dan, 25. listopada obilježava se Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, kada u čast i zahvalnost dobrovoljnim darivateljima krvi, Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek organizira svečanost podjele zahvalnica i priznanja za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi na području svoga djelovanja. Tim povodom priznanja je primilo 9 žena za 35 puta darovanu krv, 77 muškaraca za 50 puta darovanu krv, 28 muškaraca za 75 puta darovanu krv i 14 muškaraca za 100 puta darovanu krv. Za izvanredan uspjeh za 125 puta darovanu krv zahvalnice su primila dva muškarca, za 150 puta darovanu krv jedan muškarac i za 175 puta također jedan muškarac. Obiteljsku zahvalnicu primilo je šest obitelji, a završnu zahvalnicu dva muškaraca.

Uz ostale goste, svečanosti su prisustvovali i uručili priznanja višestrukim dobrovoljnim darivateljima krvi predstavnici Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, Kliničkog bolničkog centra Osijek i Hrvatskog Crvenog križa Društva Crvenog križa Osječko baranjske županije.

 

Također, važno je za naglasiti kako se ove godine obilježava 70. godišnjica dobrovoljnog davanja krvi. Prva akcija darivanja krvi u Republici Hrvatskoj prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti organizirana je 25. listopada 1953. godine u Sisku u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Do tada je postojalo plaćeno i/ili obiteljsko-prijateljsko darivanje krvi. Od 1953. godine Hrvatski Crveni križ kao glavni promotor i organizator darivanja krvi u Hrvatskoj vodi posebnu skrb o dobrovoljnim davateljima krvi, koji su ujedno i njegovi članovi, upisuje ih u evidenciju te brine o jedinstvenom sustavu priznanja. Poticanje i organiziranje novih, kao i zadržavanje postojećih darivatelja krvi jedna je od najvažnijih zadaća profesionalnog osoblja i dobro osposobljenih volontera Crvenog križa koji rade na promicanju i motiviranju stanovništva za darivanje krvi.  U većini zemalja u svijetu djelatnost davalaštva krvi  povjerena je Crvenom križu zbog njegovog humanitarnog rada, razvijene mreže organizacija Crvenog križa na terenu te velikog broja volontera što omogućuje neprofitno prikupljanje krvi. U svrhu osiguravanja kvalitetne i sigurne krvi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), čiji je član i Hrvatski Crveni križ usvojile su dokument kojim se obvezuju da će se osiguranje krvi i krvnih pripravaka temeljiti na dobrovoljnom i neplaćenom davalaštvu.

Dobrovoljno, anonimno, besplatno i solidarno darivanje krvi početak je i osnova čitave transfuzijske medicine. Anonimnost i solidarnost darivatelja krvi omogućile su stvaranje pričuva krvnih pripravaka koji moraju biti na raspolaganju kad zatrebaju bolesniku. Dobrovoljnost i besplatnost bitno utječu na sigurnost transfuzijskog liječenja, jer su humanitarni i altruistični razlozi odlučujući u odluci o darivanju krvi. Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje.

Kao što je poznato, gradska i općinska društva Hrvatskog Crvenog križa surađuju s transfuzijskim službama i organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi prema mjestima rada i školovanja te prema mjestu stanovanja. Rezultati prikupljanja krvi nisu jednakomjerni u svim područjima Hrvatske jer na davanje krvi utječu mnogi čimbenici: demografski, gospodarstveni, kulturološki, tradicionalni i slično. Kako bi se zadovoljile potrebe za krvi i krvnim pripravcima u Hrvatskoj je izgrađen sustav usklađenog davalaštva putem Hrvatskog Crvenog križa koji omogućava pokrivanje potreba na području cijele države. Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život. Krv je često nezamjenjivi lijek. Jedini izvor krvi je čovjek – davatelj krvi. Stoga pokažite plemenitost, budite darivatelj krvi, i otkrijte najbolji dio sebe!

Središnji događaj obilježavanja 70. obljetnice darivanja krvi u RH, ali i 145. obljetnice postojanja i 30. obljetnice samostalnosti Hrvatskog Crvenog križa obilježit će se danas u Zadru, 25. listopada, a slavljenička akcija darivanja krvi bit će održana u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu od 8 do 11 sati.

Povodom 70. obljetnice darivanja krvi u RH snimljena je i milenijska fotografija, autora Šime Strikomana. Za fotografiju je poziralo 1.300 učenika srednjih škola iz Zadra koji su svojim tijelima napravili kapljicu krvi.

 

 

Pogledajte prigodni spot , a niže se nalazi i galerija s dodjele zahvalnica i priznanja višestrukim dobrovoljnim davateljima krvi povodom obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj u Osijeku. Ovim putem svim darivateljicama i darivateljima krvi, čestitamo vaš dan! Vi ste istinska vrijednost ovoga društva i budite ponosni na činjenicu da vaša plemenitost spašava živote. Hvala vam na tome!

 

 

 

Veličina slova
.