Protekloga vikenda u Novom Vinodolskom održana je vježba pripadnika specijalističkog interventnog tima (SIT) za spašavanje vodi Hrvatskog Crvenog križa. U akcijama spašavanja u otežanim uvjetima značajno je povećana razina opasnosti za spasioce, a isto tako i za osobe koje se spašava. Spasioci djeluju u iznimno dinamičnom okruženju koje stalno zahtjeva prilagodbu novonastaloj situaciji. U skladu s tim, pripadnici SIT-a uvježbavali su tehnike  spašavanja na burom uzburkanom moru  koje obuhvaćaju spašavanje sa specijalističkim plovilom rescue runner za traganje i spašavanje, spašavanje iz mora kontaktnim plivanjem spasioca (prilaz, prihvat i tegljenje unesrećene osobe)  te izvlačenje i transport osobe iz mora van zone opasnosti.

Na vježbi su sudjelovali djelatnici i volonteri iz gradskih društava Crvenoga križa Zagreb,  Pula, Zadar, i Osijek te županijskih društava iz Istre i Primorsko goranske županije, kao i Hrvatskog Crvenog križa.

Sustavnim uvježbavanjem podiže se razina spasilačkih vještina i operativnog djelovanja pripadnika specijalističkog tima za spašavanje na vodi HCK.

Izvor:HCK
Veličina slova
.