Najveći broj potrebnih doza krvi u Republici Hrvatskoj i dalje osiguravaju darivatelji krvi okupljeni u Hrvatskom Crvenom križu – oni osiguravaju čak 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi! Samo protekle godine prikupljeno je ukupno 152 302 doze u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te 33 403 doze u organizaciji Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu. Hrvatski Crveni križ u svojim redovima trenutno broji oko 150 000 aktivnih darivatelja krvi (žene 20 posto, muškarci 80 posto ). Zabilježeno su i 9292 osobe koje su prvi puta dale krv. Bez darivatelja krvi nema zdrave i dostupne krvi stoga Hrvatski Crveni križ ulaže velike napore da ti ljudi budu prepoznati i cijenjeni kako bi i dalje darivali ono najvrjednije što imaju – krv.

„Naš je cilj, a to treba biti i cilj cijeloga društva, da darivatelje krvi zadržimo, ali i potaknemo druge ljude da postanu darivatelji, osobito mlade ljude. Zahvaljujući tim plemenitim ljudima mi ne znamo kako je to kad nema krvi, a hitno je treba da bi se spasio nečiji život. Stoga Hrvatski Crveni križ provodi čitav niz aktivnosti kako bi se darivateljima omogućile određene povlastice u društvu jer ako itko to zaslužuje, onda su to oni“, navodi dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Baš kao i na mnoge druge društvene sfere, pandemija u kojoj još uvijek djelujemo, ostavila je traga i na darivanje krvi. Broj prikupljenih doza krvi smanjen je za oko deset posto jer su brojni davatelji bili spriječeni odazvati se akcijama davanja krvi, posebno mladi. „Nije bilo moguće organizirati akcije u školama s maturantima pa smo zbog toga ostali bez dvije generacije maturanata kojima je to često prvi doticaj s darivanjem krvi. Ove godine su se ponovo počele organizirati akcije u školama i na fakultetima i to nas jako veseli jer nema ljepšeg nego punoljetnost obilježiti darivanjem krvi. Poticanje mladih na dobrovoljno davanje krvi iznimno je važno jer je populacija darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj sve starija“, ističe dr. Jelić.

 

Velikoj obitelji dobrovoljnih darivatelja krvi čestitamo Dan darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj! Hvala vam za spašene živote!

 

 

Izvor:HCK

Veličina slova
.