Na današnji dan svake godine obilježavamo Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.  Zajednička kampanja PAHO/UNAIDS (Pan American Health Organization / Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) 2021. temelji se na sloganu “Okončajmo nejednakosti. Kraj AIDS-a. Kraj pandemije”. Ovogodišnja kampanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a želi istaknuti važnost ravnopravnog pristupa zdravstvenim uslugama i važnost jačanja djelovanja na razini primarne zdravstvene zaštite, s posebnim naglaskom na kombinirane usluge prevencije i liječenja HIV-a, kao i promicanje rada sa zajednicama kako bi se došlo do najugroženijih ljudi  izloženih riziku zaraze HIV-om i drugih pandemija. Kampanja poziva na hitne mjere  održavanja osnovnih usluga prevencije i liječenja HIV-a koje su zbog pandemije COVID-19  oslabile u  mnogim zemljama.

U Hrvatskoj u razdoblju od 1985. godine, kada su zabilježeni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do kraja 2020.g. je zabilježeno ukupno 1 827 osoba kojima je dijagnosticiran zaraza HIV-om. Od tog broja 527 ih je oboljelo od AIDS-a. U istom razdoblju 235 osoba je umrlo od AIDS-a.

 

Infekcija virusom HIV-a s posljedičnim manjkom imuniteta (AIDS) jedna je od bolesti koja se značajno proširila u svim dijelovima svijeta i njeno sprječavanje i kontrola javnozdravstveni je izazov. U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2020. godini s HIV-om živjelo oko 37,7 milijuna ljudi.
Usprkos velikom broju oboljelih, svijest o ovoj zarazi još uvijek je slaba. Cilj je današnjeg dana podizanje svijesti javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima, načinima prevenciji te važnosti uklanjanja stigme i diskriminacije s kojima se još uvijek susreću oboljeli i njihove obitelji, te skrene pozornost na opasnosti koje može donijeti rizično ponašanje.

Odgovornim spolnim ponašanjem, redovitim korištenjem kondoma prilikom spolnih odnosa i zdravim stilom života štitimo se od zaraze HIV-om.

Mislimo na svoje zdravlje.

Zaštitimo se, informirajmo se!

Izvor:HCK
Veličina slova
.