Hrvatski Crveni križ i ove će godine obilježiti Svjetski dan prevencije utapanja. Središnje događanje bit će održano u nedjelju, 23. srpnja u Opatiji, na kupalištu Slatina s početkom u 10 sati. Program počinje s velikim plivačkim maratonom, a potom će biti održana atraktivna pokazna vježba spašavanja na moru specijalističkog interventnog tima Hrvatskog Crvenog križa. Paralelno će se odvijati i zanimljive radionice za građane. Sve koji su u mogućnosti, pozivamo da nam se pridruže  i da zajedno pridonesemo širenju svijesti o važnosti prevencije utapanja, a program događanja se može pogledati  ovdje.

 

S istim ciljem, i ove godine na sam Svjetski dan prevencije utapanja, 25. srpnja, diljem Hrvatske plavom bojom bit će osvijetljeni prepoznatljivi objekti i građevine:
Osijek – viseći pješački most
– Pula – veliki rotor na ulazu u grad i dizalice brodogradilišta Uljanik
– Varaždin – vodotoranj
– Vukovar – vodotoranj
– Zagreb – fontane i vodeni zid kod Nacionalne i sveučilište knjižnice.

U posljednjih deset godina u Hrvatskoj od slučajnog utapanja prosječno godišnje umre 85 osoba. Većina tih smrti može se spriječiti putem dokazano jednostavnih rješenja kao što su postavljanje barijera koje kontroliraju pristup vodi, osiguravanje sigurnih mjesta daleko od vode za predškolsku djecu s neprekidnim nadzorom i brigom za djecu, podučavanje plivanja, kodova sigurnosti na vodi i vještina spašavanja te osposobljavanje i zapošljavanje spasioca na kupalištima.

 

Utapanje nema jedan uzrok, kao niti samo jedno rješenje, ali može se spriječiti. Upravo zato Svjetska zdravstvena organizacija traži od zemalja i partnera da se angažiraju u globalnoj akciji prevencije utapanja.

 

Iskustva spasioca Crvenoga križa pokazuju da do nesreća, odnosno utapanja dolazi najčešće zbog neznanja plivanja, konzumacije alkohola, skoka s visine u vodu neprovjerene dubine, ulaska u vodu dok je osoba vruća, nepoštivanja uputa i znakova na plažama te puštanja djece u vodu bez nadzora.

 

Veličina slova
.