Prošlo je godinu dana od početka masovne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu, a 26. veljače i godinu dana otkako su prve osobe iz Ukrajine potražile spas u Hrvatskoj. U tom razdoblju Hrvatski Crveni križ koji je i dočekao prve raseljene osobe, osigurao je pomoć za 15.196 osoba koje su zatražile pomoć Crvenoga križa. Podijeljena im je materijalna humanitarna pomoć u vrijednosti 987.210 eura, a riječ je uglavnom o prehrambenim namirnicama, higijenskim potrepštinama i dječjim paketima.
Zahvaljujući građanima Republike Hrvatske, u sklopu apela za izbjeglo i raseljeno stanovništvo uslijed ukrajinske krize, prikupljeno je 575.826,57 eura novčane pomoći. Sva prikupljena sredstva društava Crvenoga križa utrošena su za nabavu prehrambenih namirnica, posteljine, odjeće, obuće i drugih artikala koji nisu obuhvaćeni standardnim paketima humanitarne pomoći.

Za raseljene osobe iz Ukrajine, Hrvatski Crveni križ osigurao je i psihosocijalnu podršku koja je u godinu dana pružena 24.388 puta – individualno i grupno. Psihosocijalna podrška pruža se u prihvatnim i kolektivnim centrima kroz razgovore, ali i kao dio različitih igraonica i radionica. Mobilni timovi Crvenoga križa na poziv obilaze i ljude smještene u privatnom smještaju.

U prvim mjesecima za raseljene osobe iz Ukrajine osigurana je i 2.891 telefonska kartica, kao i 160 mobitela. Podjela kartica i telefona dio je aktivnosti Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa koja osobama iz Ukrajine pomaže u ostvarivanju kontakta s članovima obitelji koji su ostali u Ukrajini. Usto, Služba traženja zaprimila je i 11 zahtjeva za traženje od čega je njih 8 riješeno, a tri su još uvijek u postupku.

Hrvatski Crveni križ pomoć je slao i u Ukrajinu i Poljsku. U spomenute zemlje poslana je materijalna humanitarna pomoć u vrijednosti 165.268 eura, a uplaćeno je i 20.000 eura novčanih donacija Međunarodnoj federaciji Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, kao i Međunarodnom odboru Crvenoga križa. Obje organizacije prisutne su na terenu u Ukrajini te svakodnevno pomažu stanovništvu.

Hrvatskom Crvenom križu odobren je projekt CRO Country Plan čija je ukupna vrijednost 3.021. 250 švicarskih franaka. Riječ je o projektu koji financira Međunarodna federacija Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca (IFRC) i koji je odgovor europskog ureda IFRC-a na ukrajinsku krizu. Sredstva se koriste za pružanje podrške najranjivijim skupinama među raseljenim osobama iz Ukrajine.

U odgovoru na Ukrajinsku krizu dosad je sudjelovalo više od 500 volontera i više od 400 djelatnika Crvenoga križa. Na terenu diljem Hrvatske 105 društava Crvenoga križa redovito pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine.

 

 

Izvor: HCK

Veličina slova
.