U petak 2. veljače diljem svijeta bit će obilježena javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, osobito bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena, odnosno kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Cilj ove akcije je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, jer se većina moždanih udara može prevenirati implementacijom zdravih životnih navika, prepoznavanjem i liječenjem rizičnih čimbenika te identifikacijom ranih simptoma i pravovremenim javljanjem liječniku. Ujedno se želi senzibilizirati javnost, posebice članove obitelji i ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje.

Obilježavanju kampanje „Dan Crvenih haljina“ pridružit će se i uz društva Crvenoga križa i GDCK Osijek, koji će pružiti logističku podršku provođenju kampanje.

Ugrožene su i žene mlađe životne dobi

Javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno (eng. „Go Red for Women“) pokrenulo je Američko kardiološko društvo 2004. godine te je ubrzo postala međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli bolesti srca, krvnih žila i mozga kod žena. Od 2019. godine Hrvatsko neurološko društvo provodi javnozdravstvenu kampanju #nosicrveno koja se obilježava kao „Dan crvenih haljina“ svakog prvog petka u veljači, a ove godine je to 2. veljače, s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije moždanog udara kod žena. Simbol kampanje je „crvena haljina“ kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života, ali i upozorenja.

Moždani udar je nagli poremećaj krvotoka koji nastaje zbog nedovoljne opskrbe kisikom i hranjivim tvarima te dovodi do oštećenja zahvaćenog dijela mozga i drugih funkcija kojima oštećeni dijelovi mozga upravljaju. Unatoč uvriježenom mišljenju, žene umiru od moždanog udara više nego muškarci pa se ovom kampanjom želi potaknuti ne samo žene, već stručnu, znanstvenu i širu društvenu zajednicu na brigu o prevenciji moždanog udara kod žena te ukazati na posljedice koje nastaju zbog zanemarivanja prvih znakova ove pogubne bolesti.

Premda se nastanak moždanog udara povećava s godinama, sve se češće događa u mlađoj dobi do 45 godina. Prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od moždanog udara godišnje oboli između 11.000 i 12.000 osoba, a umire približno 5.000 osoba (3.000 žena i 2.000 muškaraca). Moždani udar je drugi uzrok smrti od kojeg umire svaka peta osoba u našoj zemlji. Najčešći znakovi moždanog udara nastaju iznenada (smetnje govora ili vida, oduzetost ruke ili noge, otežano razumijevanje, gubitak ravnoteže, vrtoglavica, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje).

Važno je prepoznati znakove!

Iako su glavni čimbenici rizika moždanog udara za muškarce i žene isti (povišeni krvni tlak, povišene masnoće u krvi, pušenje, debljina, šećerna bolest, nepravilan rad srca – fibrilacija atrija), neki rizici poput visokog krvnog tlaka, šećerne bolesti i fibrilacije atrija imaju jači utjecaj na žene, uz ostale rizike na koje treba pripaziti. Žene su podložnije promjenama na krvnim žilama, češće imaju glavobolje u obliku migrene i češće uzimaju hormonalnu nadomjesnu terapiju. Trudnoća i nastup menopauze također povećavaju rizik od moždanog udara kod žena.

Promjenjivi čimbenici rizika za moždani udar na koje se može utjecati su nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, debljina, pušenje, povećana konzumacija alkohola. Nepromjenjivi čimbenici rizika na koje se ne može utjecati su spol, dob i nasljedna sklonost. Moždani udar se može spriječiti pravodobnim djelovanjem na promjenjive čimbenike rizika i štetne životne navike kao što su redovita tjelesna aktivnost (vježbanje, hodanje), pravilna prehrana (povrće, voće, smanjen unos šećera, soli i masnoća), prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka i kontrola osnovnih pretraga krvi i srca, a detaljnije informacije možete pogledati na slikama niže.

Naučite prepoznati znakove upozorenja za moždani udar prema popularnoj kratici G. R. O. M.

GOVOR – možete li razgovijetno govoriti?
RUKE – možete li ravnomjerno podići obje ruka?
ODUZETOST – imate li oduzetost lica ili dijela tijela?
MINUTE – su važne, jer je moždani udar hitno stanje.

Odmah pozovite pomoć!

194 – Hitna medicinska služba ili 112 – Jedinstveni broj za hitne službe.

Veličina slova
.