Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja obilježava se na inicijativu Ujedinjenih naroda od 2005. godine kako bi se globalnu zajednicu podsjetilo na zaustavljanje korištenja mina i eksplozivnih ostataka iz rata (EOR). U 84 zemlje svijeta mine i EOR (granate, streljivo, neeksplodirane bombe, improvizirana eksplozivna sredstva) prijete ljudskim životima uzrokujući ranjavanje i smrt civilnog stanovništva.

Republika Hrvatska (RH) nalazi se među zemljama svijeta u kojima još uvijek postoji opasnost od mina i EOR zaostalih iz Domovinskog rata, koje prijete lokalnom stanovništvu te usporavaju društveni i ekonomski razvoj. Prema posljednjim podacima Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) – Hrvatski centar za razminiranje, ukupna površina minski sumnjivog prostora (MSP) u RH proteže se na 351 četvorni kilometar, a gdje se može naći 30.427 mina uz veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS). MSP obilježen je s 12.280 oznaka upozorenja na opasnosti od mina i EOR koje se nalaze na području osam županija (Karlovačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska, Zadarska)  i 54 grada/općine.

Hrvatski Crveni križ (HCK) pridružuje se obilježavanju Međunarodnog dana osvješćivanja opasnosti od mina i pomoći u protuminskom djelovanju – 4. travnja 2019. godine na području osam županija i 37 društava Crvenog križa. Dolaskom proljeća i toplijeg vremena zbog učestalog boravka ljudi u prirodi, provode se pojačane aktivnosti o pravilnom i sigurnom ponašanju, kako bi upozorili djecu i odrasle na još uvijek prijeteću opasnost od mina i EOR-a.

Informiranje i edukacija stanovništva redovito se provode tijekom cijele godine u suradnji s jedinicama lokalne i područne/regionalne samouprave i drugim suradnicima u zajednici (škole, sportska i vatrogasna društva). Sigurnosne poruke o pravilnom ponašanju zbog opasnosti od mina i EOR-a posebno su usmjerene na ciljane (rizične) skupine stanovništva (poljoprivrednici, lovci, ribolovci, gljivari, šumari, planinari, vatrogasci, terenski radnici, djeca) zbog njihovog načina života ili rada u blizini MSP-a.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) razvojem sveobuhvatnog programa pod nazivom „Zagađenje oružjem“ podržava nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u zemljama svijeta gdje postoji opasnosti od mina i EOR-a.

Veličina slova
.