Kao što je poznato, diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, a koji je na taj dan rođen.

 

Upravo Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. U tom Tjednu društva Crvenoga križa diljem Hrvatske provodit će brojne korisne aktivnosti, kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

 

Ovogodišnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca dočekujemo aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

„Protekle godine i mjeseci obilježeni su brojnim krizama koje nisu poštedjele nikoga i koje su najteže pogodile najranjivije skupine ljudi – od pandemije COVID-19, do klimatske krize, humanitarnih hitnih situacija, potresa i eskalacije sukoba.

 

Kao dio velike svjetske obitelji Crvenoga križa, i Hrvatski Crveni križ svakodnevno daje svoj doprinos u pružanju podrške onim najranjivijima među nama“, poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Stotine volontera i djelatnika Crvenoga križa svakodnevno pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a još uvijek se intenzivno radi i s ljudima stradalima u potresu. „Banovina možda nije više toliko u fokusu javnosti, ali za nas se ništa nije promijenilo. I dalje tim ljudima pomažemo i pronalazimo načine da im koliko toliko olakšamo životne okolnosti. Paralelno imamo aktivnu ulogu u pomaganju izbjeglicama iz Ukrajine, ali provodimo i naše redovite aktivnosti. Nismo i nikad nećemo zaboraviti na naše domaće ljude koji trebaju pomoć“, ističe Markt. Zbrinjavanje izbjeglica iz Ukrajine trenutno je najopsežnija i najzahtjevnija operacija Hrvatskog Crvenog križa. Provodi se na teritoriju cijele Republike Hrvatske, a u njoj sudjeluju stotinu društava Crvenoga križa. „U sustavu Crvenoga križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina njih zatražila je našu pomoć. To su većinom žene i djece, a osim prehrane, higijene, odjeće i obuće, vrlo često im je potrebna psihosocijalna podrška. Mi radimo ne samo s ljudima u kolektivnim smještajima nego i s onima koji su smješteni u privatnim objektima. Zahtjevno je, ali dobro smo ekipirani i uspijevamo odgovoriti na sve potrebe“, pojašnjava Markt.

 

Stoga, na današnji Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, želimo reći hvala svim našim volonterima, djelatnicima, darivateljima krvi, članovima, donatorima i svim ljudima koji pomažu da svjetlo HUMANOSTI neprestano gori!

 

Veličina slova
.