Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije, 15. po redu, održana je u Centru za edukaciju u Orahovici u razdoblju od 18. do 28. kolovoza 2018. godine. U desetodnevnom programu sudjelovalo je ukupno 126 mladih članova Crvenog križa u dobi od 14 do 30 godina. Uz domaćine, u Ljetnoj su školi sudjelovali i mladi iz Samobora, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule i Dubrovnika te susjednih društava iz Bosne i Hercegovine i Srbije, točnije iz Doboja, Tuzle, Novog Sada i Sombora. Na Ljetnoj školi mladih je sudjelovalo i 8 gostujućih predavača koji su svojim stručnim znanjem podržali i obogatili program.

Gradsko društvo Crvenog križa Osijek na ovogodišnjoj Ljetnoj školi mladih predstavljalo je 22 sudionika i čak 12 voditelja vršnjačke edukacije, među kojima su i koordinatori cjelokupnog programa.

U desetodnevnom programu kroz predavački i radionički način rada mladi su se pripremali i osposobljavali za cjelokupno područje rada Crvenog križa te su uspješno završili osposobljavanja za voditelje programa prevencije, za voditelje programa prve pomoći, programa realističnog prikaza ozljeda, za djelovanje u terenskim jedinicama Crvenog križa, a najmlađi sudionici uključeni su u radionicu Odgoj za humanost. Uz navedene specijalističke radionice, kroz opći dio programa s mladima su obrađene teme iz područja: Humane vrednote-odgoj za humanost, Dječja prava, Ljudska prava, Međunarodno humanitarno pravo, Interkulturalni dijalog, Prevencija stereotipa, predrasuda i diskriminacije, Kreativne, glazbene, sportske i plesne radionice, Azil i migracije, Komunikacija i timski rad, Zdravlje i zdravi načini života, Komunikacije i mediji i Mirno rješavanje sukoba. Prihvaćajući odgovornost mladih, kao jednih od ključnih nositelja društvenih promjena, svoja razmišljanja u duhu humanosti, poštivanja ljudskih prava i demokracije pretočili su u dokument pod nazivom Apel za bolju i uspješniju Hrvatsku koji su na završnoj svečanosti uputili donositeljima odluka.

Završnim aktivnostima Ljetne škole prisustvovao je i Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa koji je pohvalio rad Ljetne škole te istaknuo kako taj oblik rada treba biti primjer u radu s mladima na razini cijele države, a sudionicima i rukovodstvu 15. Ljetne škole čestitao na postignutim rezultatima i zavidnom nivou vještina i znanja, kako prilikom izvođenje završne vježbe timova realističnog prikaza ozljeda, prve pomoći i djelovanja u terenskim jedinicama Crvenog križa, tako i svim ostalim sudionicima na prikazu rada u okviru završne svečanosti.

Kao zbirni zaključak može se reći da je Ljetna škola već petnaestu godinu zaredom polučila očekivano izvrsne rezultate te stvorila još jednu generaciju mladih ljudi koji su svojim sudjelovanjem i postignutim rezultatima stvorili kapacitete i pokazali potencijal za provedbu programa Crvenog križa na području rada s mladima, vođenju mladih te promicanju temeljnih načela Crvenog križa, interkulturalnosti, solidarnosti i humanosti. Osim navedenog, uspješno je podignuta razina motivacije volontera za nastavak uključivanja u redovne aktivnosti Crvenog križa.

 

Veličina slova
.