Danas, 28. travnja 2022. godine, u prostorijama Gradske četvrti Gornji grad održana je završna konferencija projekta „OsnaŽENA – Ojačajmo Starije i Nemoćne Aktiviranjem ŽENA II“ Gradskog društva Crvenog križa Osijek na kojoj su predstavljeni rezultati provedenih aktivnosti. Riječ je o projektu za koje je Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u siječnju 2021. godine potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije u ukupnoj vrijednosti 2.796.248,00 HRK, a koji je prijavljen u okviru Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

 

U okviru navedenog projekta Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u svibnju prošle godine zaposlilo je na godinu dana 32 žene iz teže zapošljivih skupina žena na tržištu rada koje su proteklih 12 mjeseci pružale pomoć i podršku za ukupno 327 krajnjih korisnika, starijih i nemoćnih osoba s područja grada Osijeka i općina Čepin, Šodolovci i Vladislavci. Riječ je o aktivnostima pružanja pomoći u obavljanju svakodnevnih aktivnosti u obliku dostave namirnica, pomoći u održavanju čistoće stambenog prostora krajnjih korisnika, pomoći pri oblačenju i svlačenju, pomoći kroz brigu o higijeni, pomoći u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i sl.) te pružanje podrške kroz razgovore i druženje, uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima. U okviru navedenih aktivnosti pruženo je ukupno više od 40 000 usluga pomoći i podrške.

 

Na konferenciji su uz partnere u projektu, predstavnike Grada Osijeka, Centra za socijalnu skrb Osijek i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje-Područne službe Osijek sudjelovali i suradnici iz općina Čepin i Šodolovci te Osječko-baranjske županije. Suradnici i partneri pohvalili su zaista zavidne rezultate ostvarene u okviru projekta, kao i zadovoljstvo suradnjom i zajedničkim radom. Tom je prigodom posebno naglašena važnost nastavka provedbe ove vrste aktivnosti koja za starije i nemoćne osobe predstavlja dobivanje pomoći u vlastitom domu, što je vrlo značajno s obzirom na činjenicu da starija životna dob neminovno donosi smanjenje tjelesnih i duševnih sposobnosti, povećava rizik od bolesti, invalidnosti i socijalne izoliranosti, a provođenjem ovakvog projekta nastoji se stvoriti osjećaj zadovoljstva i sigurnosti kod starijih ljudi, smanjiti osjećaj nemoći i napuštenosti i na taj način poboljšati kvalitetu njihova života. Slijedom navedenog, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i ubuduće će ulagati napore za osiguranje sredstava za provedbu ovakvih i sličnih programa i projekata s ciljem odgovora na potrebe lokalne zajednice.

 

Veličina slova
.