Gradsko društvo Crvenog križa Osijek u suradnji s Maticom umirovljenika grada Osijeka provodi projekt SUPERSENIORI – SUPERHEROJI namijenjen osobama treće životne dobi. Projekt se provodi u trajanju od 1. travnja do 30. rujna 2016. godine, a financiran je sredstvima Zaklade Zajednički put.
Projekt ima za cilj informirati i povećati znanje osoba starije životne dobi o potencijalnim rizicima od ozljeđivanja i načinima prevencije istih u svrhu očuvanja zdravlja starijih osoba i poboljšanja kvalitete njihova života.
Prethodne aktivnosti u projektu odnosile su se na izradu programa edukacije starijih osoba te na edukaciju naših starijih sugrađana održanu tijekom lipnja i srpnja 2016. na kojoj su sudionici osposobljeni za pružanje vršnjačke podrške starijim osobama. U praktični dio edukacije bili su uključeni i mladi volonteri Crvenog križa Osijek koji su sudionicima pomogli u svladavanju praktičnog znanja iz područja pružanja prve pomoći, a u cilju međugeneracijske podrške starijim osobama i stjecanja samopouzdanja mladih za aktivan rad sa starijima.
Kako bi se osiguralo prenošenje stečenoga znanja na edukacijama, tijekom proteklog tjedna, od 12. do 16. rujna, naši educirani Superseniori bili su osobito aktivni. Naime, 12. rujna 2016. sudjelovali su u organizaciji obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći u OŠ Višnjevac gdje su prezentirali stečena znanja mlađim naraštajima čime se dodatno utjecalo na podizanje razine svijesti, ovaj put najmlađih, o važnosti znanja iz prve pomoći i načinima prevencije ozljeđivanja.
Osim toga, Supersenori i mladi volonteri osječkog Crvenog križa od 13. do 16. rujna zajednički su proveli i 4 pilot radionice „Prevencija ozljeđivanja u trećoj životnoj dobi“ u podružnicama Matice umirovljenika Sjenjak, Sarvaš, Zeleno Polje i Knez Domagoj za članove podružnica i druge sugrađane. Glavna tema radionica odnosila se na smanjenje rizika od ozljeđivanja u trećoj životnoj dobi, prevenciju padova i savjete za sigurno stanovanje, a uz svaku radionicu održana je i akcija besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u cilju promocije redovne samokontrole zdravstvenoga stanja. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 69 sudionika, što je više od projektom planiranog, a što svjedoči o velikom interesu naših sugrađana treće životne dobi za očuvanjem vlastitoga zdravlja, ali i potrebi za održavanjem ovakvih i sličnih aktivnosti kojima će se starijim sugrađanima omogućiti aktivnija i kvalitetnija treća životna dob.

Martina Hećimović

Veličina slova
.