Terenska jedinica bila je grupa starijih članova mladeži Crvenog križa kao posebnost u Hrvatskom Crvenom križu. U Osijeku je formirana u listopadu 1952. godine, a prvi program  prošla je u siječnju 1953. godine pa se ta godina uzima kao godina osnivanja Terenske jedinice u Osijeku. Njeni su članovi bili najaktivniji i najbolji predstavnici mladih u Crvenom križu sposobni za obavljanje najodgovornijih zadaća. Osobito u bili uspješni u provođenju logorovanja, aktivnosti u dječjim odmaralištima, sudjelovanju u različitim akcijama Crvenog križa.

Nakon trinaest godina djelovanja, u studenom 1966. godine, donesen je i Pravilnik o radu Terenske jedinice. Prema Pravilniku,  članom Terenske jedinice mogla je postati svaka mlada osoba od 15 do 25 godina, ako je bio primjeran učenik, radnik ili student. Članovi Terenske jedinice brzo su i uspješno svladavali znanja i vještine rukovođenja i koordinacije rada mladih Crvenog križa u školama. Oni su pojedinačno bili «veza» između škole i Crvenog križa, tako da je postojala stalna komunikacija između navedenih.

Osamdesetih godina prošloga stoljeća, uz isti ili sličan program u djelovanju mladih pri Gradskom društvu Crvenog križa Osijek, «izgubio» se naziv Terenska jedinica, ali je funkcija i djelatnost mladih pri Gradskom društvu Crvenog križa Osijek ostala ista.

Kroz Terensku jedinicu prošlo je preko 2850 mladih osoba, što znači isto toliko pozitivno usmjerenih mladih za izgradnju vlastite budućnosti ali i budućnosti zajednice.

Danas Terensku jedinicu mladeži predstavljaju članovi stariji od 16 godina s višegodišnjim aktivnim sudjelovanjem u aktivnostima Crvenog križa i upravo oni osmišljavaju, koordiniraju i provode većinu aktivnosti, kao i rad po školama i animiranje novih članova. Terenskoj jedinici mogu pristupiti i novi punoljetni članovi, bez prethodnog iskustva u radu Crvenog križa, kojima se aktivno članstvo u Terenskoj jedinici priznaje nakon jednogodišnjeg aktivnog sudjelovanja u radu Društva, odnosno nakon potrebne obuke.

Veličina slova
.