Vremenske neprilike kojima smo nedavno bili izloženi prouzročile su nekima od nas velike emocionalne i materijalne gubitke.  Možda ne možemo spriječiti prirodne nepogode, ali možemo brinuti o sebi i jedni o drugima.

Važno je zapamtiti da je strah prirodna i normalna reakcija u ovakvim situacijama jer nam je narušen osjećaj sigurnosti i brinemo se da bi se olujno nevrijeme moglo ponoviti. Kao što je poznato, ne postoji čarobna formula koju možemo upotrijebiti kada smo pod stresom ili kada se osjećamo loše. Svatko od nas će se drugačije nositi sa situacijom koja se dogodila, a u takvim trenucima obično nam pomaže:

  • Prisjetimo se prijašnjih situacija i što nam je tada pomagalo. To može biti razgovor s prijateljima, obitelji, šetnja prirodom, molitva, fizička aktivnost ili nešto drugo.
  • Pratiti provjerene izvore informacija (poput objava Državnog hidrometeorološkog zavoda, Ravnateljstva civilne zaštite, lokalnih stožera civilne zaštite, službenih stranica u vašem mjestu stanovanja itd.)
  • Puno toga u ovoj situaciji ne možemo kontrolirati, ali se možemo usmjeriti na one stvari koje jesu pod našom kontrolom, primjerice, način na koji ćemo provoditi svoje (slobodno) vrijeme
  • Pomoć drugima, posebno starijim članovima zajednice ili onima koji su posebno ranjivi

Zapamtite: neugodne misli, osjećaji i ponašanja normalne su reakcije na neugodne događaje te se mogu javiti neposredno nakon uznemirujućeg događaja ili kasnije, kada se sve smiri i šteta već bude sanirana.

Ako vas reakcije koje imate toliko ometaju da ne možete svakodnevno funkcionirati, razgovarajte s osobom od povjerenja ili se obratite vašem obiteljskom liječniku.

 

Veličina slova
.