U službi humanosti od 1878.

Partneri i donatori

14. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Orahovica, 19. - 29. kolovoza 2017. 

 

Više informacija uskoro...

Predsjednik Josipović dao podršku Apelu za mir, poštivanje ljudskih prava i zaštitu civilnih žrtava rata

Predsjednik Republike Hrvatske dr.sc. Ivo Josipović putem dopisa dao je podršku inicijativi, odnosno „Apelu za mir, poštivanje ljudskih prava i zaštitu civilnih žrtava rata“, koji su izradili sudionici 11. Ljetne škole mladih Crvenog križa, a koji je po završetku Ljetne škole pročitan prisutnim uzvanicima i visokim dužnosnicima.

Apel je upućen Predsjedniku Republike Hrvatske, Vladi Republike Hrvatske i drugim državnim tijelima Republike Hrvatske, svim veleposlanstvima i konzulatima u Republici Hrvatskoj, Glavnoj skupštini UN-a, Međunarodnom odboru Crvenog križa i Crvenog polumjeseca te drugim međunarodnim organizacijama kako bi poduzeli sve aktivnosti iz svoje nadležnosti za primjenu Međunarodnog humanitarnog prava u kontekstu ratova koji se svakodnevno vode u različitim dijelovima svijeta. 

Počela 11. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek  u Orahovici 19. kolovoza 2014. okupilo se gotovo 200 mladih Crvenog križa, većinom s područja Osječko-baranjske županije, no i iz cijele Republike Hrvatske te Novog Sada i Sombora (Republika Srbija), Doboja i Tuzle (BiH) i Pečuha (Mađarska). Uz prigodne govore, podizanje zastave i pjesmu  „Neka cijeli ovaj svijet“, rukovoditelj Ljetne škole profesor Marko Đukić proglasio je 11. Ljetnu školu mladih Društva  Crvenog križa Osječko-baranjske županije otvorenom.

Opširnije:Počela 11. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije

Završena je 11. Ljetna škola mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije (2)

ORAHOVICA - U Centru za edukaciju Gradskog društva Crvenog križa Osijek u Orahovici završena je 11. Ljetna škola mladih 2014. Crvenog križa u kojoj je sudjelovalo dvjestotinjak mladih iz Hrvatske, Srbije, BiH i Mađarske. Ovogodišnja škola zaključena je prikazom naučenog na radionicama. Svim sudionicima visoki gosti završnice uručili su certifikate o završenoj ljetnoj školi, a to su učinili gradonačelnik Orahovice Josip Nemec, dogradonačelnik Osijeka Denis Ambruš, predstojnica Agencije za odgoj i obrazovanje podružnice Osijek Ivana Biljan, presjednik Crvenog križa Osječko-baranjske županije Đuro Brataljenović, predavači Branka i Mato Arlović te bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

- Ova Ljetna škola je pravi primjer kako mladi moraju raditi i na koji ih način moramo usmjeravati - rekao je između Mesić. Rukovoditelj Ljetne škole i ravnatelj CK Osječko-baranjske županije Marko Đukić podnio je izvješće o ocjenama ovogodišnje škole te naglasio kako je opća ocjena i ove godine odlična, što puno govori o kvaliteti i opravdanosti ovoga projekta. Sudionici Ljetne škole uputili su i apel pod nazivom ''Poziv na mir, poštivanje ljudskih prava i zaštitu civilnih žrtava rata" koji je pročitao Goran Đapić, jedan od voditelja škole, a svečani program zaključen je bakljadom u čast žrtvama u strašnoj bitci kod Solferina.

- Od 1992. godine ovakva se bakljada organizira svake godine u tom talijanskom gradu zadnju subotu u lipnju. Na tisuće sudionika dolazi odati počast pokazanoj humanosti i nesebičnoj pomoći koju su stanovnici okolnih mjesta pružili ranjenima i umirućima nakon bitke kod Solferina. U bitci je poginulo oko 12.000, a ranjeno oko 28.000 ljudi. Sudionici bakljade prisjećaju se žrtava, ali i začetnika ideje Crvenog križa Henryja Dunanta, koji je zatekavši se u Solferinu organizirao pružanje pomoći noseći baklje - rekao je Goran Đapić. Građani Orahovice s oduševljenjem su pozdravili mlade, a prizor je bio veličanstven. Jedanaesta Ljetna škola završila je spuštanjem zastave škole te pjevanjem "himne" Crvenog križa, ''Neka cijeli ovaj svijet''.

V.Grgurić

Kvaliteta osposobljavanja nam je na vrhu ljestvice prioriteta!

Sukladno dobrim rezultatima prošlogodišnje, 10. Ljetne škole mladih Crvenog križa, ni ove godine neće biti održani temeljni/osnovni programi kao što su osnovni tečaj prve pomoći, osnovni tečaj realističkog prikaza ozljeda, tečaj glume ozlijeđenih i naglo oboljelih osoba i program humane vrednote, nego programi za obuku voditelja (napredni) tih tečajeva, kao i ostale obuke iz programa. U cilju što kvalitetnije provedbe programa, odnosno obuke sudionika za praktično djelovanje po povratku u domicilna društva, molimo da se sudionici adekvatno pripreme po pitanju osnovnih znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i programima Crvenog križa, posebice onim usmjerenih u radu s mladima. Do Materijala za pripremu sudionika za odlazak na 11. ljetnu školu, kao i pravila ponašanja možete moći klikom na ovaj link!

Podijeli

FacebookTwitterLinkedinRSS Feed

Facebook

 

Projekti

projekt zazeli

LogoFead2018WEBinclusive community projekt